apple-developer-program-samengevoegd

Apple voegt developerprogramma’s samen voor iOS, Mac en Apple Watch

Apple heeft de ontwikkelaarsabonnementen voor OS X, iOS en watchOS samengevoegd. Je betaalt nu 100 euro per jaar voor elk

apple-developer-program-samengevoegd
Apple heeft het ontwikkelaarsprogramma voor iOS en Mac samengevoegd. Het betekent dat je nu met één abonnement voor alle softwareplatformen kunt ontwikkelen. Voorheen waren er twee abonnementen die 100 euro per jaar kostten. Met de komst van watchOS werd dat verwarrend. Vandaar dat er nu één programma is dat je voor 100 euro per jaar toegang geeft tot alle SDK’s en betaversies van OS X, iOS en watchOS. Je kunt met het abonnement ook apps aanbieden in de respectievelijke App Stores voor elk platform.

Eén Apple-developerprogramma voor iOS, OS X en watchOS

Voor bestaande gebruikers gaat Apple nog een instructie geven om de overstap zo makkelijk mogelijk te laten verlopen. Het is bijvoorbeeld nog niet bekend, wat er gebeurt bij ontwikkelaars die net hun abonnement voor beide programma’s hebben verlengd. Ontwikkelaars kunnen vanaf nu ook aan de slag met Xcode 7, dat ondersteuning krijgt van Swift 2. Dit is de nieuwste versie van Apple’s eigen programmeertaal.

Ook nieuw: zelf apps installeren zonder developer-account

Er is nog een andere wijziging, die interessant is voor gewone gebruikers. Binnenkort kunnen zij hun zelf-ontwikkelde apps op een iPhone, iPad of Apple Watch installeren, zonder dat ze daarvoor een developeraccount nodig hebben. Je kunt op die manier de app alvast testen en beschikbaar stellen aan naaste familie of collega’s. Wil je de app distribueren via de App Store, dan moet je alsnog een abonnement afsluiten.

xcodeHet is één van de vele functies die niet werden genoemd tijdens de WWDC-keynote op 8 juni. Het installeren van apps zonder ontwikkelaarsaccount werd aangekondigd op een pagina over programmeren met Xcode 7. Om een eigen app te kunnen maken moet je beschikken over een Mac met Xcode.

Apple heeft nog meer verbeteringen doorgevoerd voor ontwikkelaars. Zo komt er een tool om de interface van apps te testen en krijgen ontwikkelaars de beschikking over betere crashlogs. Apple gaat ontwikkelaars bovendien waarschuwen bij energieslurpende apps. Apple heeft daarvoor de dienst TestFlight, waarmee je betaversies van apps kunt rondsturen naar testers. Als je een developeraccount afsluit krijg je de mogelijkheid om Apple Pay in apps te gebruiken, in elk land waar de betaalmethode beschikbaar is. Verder is Apple van plan om de ontwikkelaarsabonnementen automatisch jaarlijks te verlengen, zodat je er geen omkijken meer naar hebt.

Lees ook: 30 iOS 9-functies, speciaal voor ontwikkelaars

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 9 juni 2015, 9:41
Categorie Achtergrond
Onderwerp developers

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.