Apperian: ex-Apple-medewerkers gaan zakelijke iPhone-applicaties ontwikkelen

Een groepje ex-Apple-medewerkers is onder de naam Apperian begonnen met het ontwikkelen van zakelijke iPhone-applicaties.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl -

apperian logoEen groepje voormalige Apple- en Motorola-medewerkers is bezig om zakelijke toepassingen voor de iPhone te ontwikkelen. Onder de naam Apperian ontwikkelen ze toepassingen om makkelijker te communiceren met buitendienstmedewerkers of klanten. Het zou best eens kunnen dat Apple één van de geldschieters is. Het bedrijf wordt geleid door Chuck Goldman, die acht jaar leiding gaf aan de professional services-divisie van Apple. Na de lancering van de iPhone werd Goldman bovendien baas van het iPhone Enterprise Beta Program.


Daar had hij als taak om te zorgen dat de iPhone geschikt werd gemaakt voor zakelijke netwerken en om applicaties te laten ontwikkelen die voor bedrijven relevant zijn. Maar Apple kwam erachter dat zakelijke applicaties niet een business is, waarbij ze betrokken willen zijn. Apple ontwikkelt geen maatwerkapplicaties voor derde partijen. Als ze dat wel zouden doen, levert dat te hoge risico’s en aansprakelijkheid op als er iets misgaat. Bij applicaties die via de App Store worden verkocht is de ontwikkelaar zelf aansprakelijk als er iets misgaat, niet Apple.

Goldman zag z’n kans om een eigen bedrijf te beginnen, nam wat collega’s mee, haalde wat kennissen bij Motorola vandaan en schakelde zijn broer Barry in als chief financial officer. Grote consultancybedrijven zoals IBM en Accenture hebben weinig ervaring met Apple-producten en Apple’s eigen netwerk van consultants richt zich meer op nichemarkten zoals desktop publishing en videoproductie. Het ontwikkelen van zakelijke applicaties, zeker in combinatie met de iPhone, is nog een vrij nieuw gebied.

Goldman wil nog niet zeggen welke klanten hij met zijn nieuwe bedrijf Apperian heeft binnengesleept, maar het zou gaan om opdrachten van miljarden dollars. Goldman wil ook niet zeggen of zijn bedrijf geld van Apple heeft gekregen: Apperian is op 15 januari opgericht met geld van angel-investeerders en ‘strategische’ investeerders, zonder dat er specifieke namen zijn genoemd. “We can’t claim that we’re ‘officially supported by Apple’—no one gets that. But they are highly encouraged by Apperian.” Het bedrijf heeft 12 medewerkers in dienst.

Twee voorbeelden van projecten waar het bedrijf mee bezig is:

  • Voor een grote autoverzekeraar werkt Apperian aan een applicatie waarmee automobilisten verzekeringsclaims kunnen indienen, meteen vanaf de plaats waar het ongeluk is gebeurd. Met de camera kun je een foto maken van de situatie, de GPS-functie van je iPhone weet al waar het ongeluk gebeurd is en met een paar klikken heb je je formulier met bewijsmateriaal ingestuurd en kun je verder rijden.
  • Voor een onroerendgoedbedrijf heeft Apperian een mobiel beheersysteem ontwikkeld, zodat vertegenwoordigers niet meer met laptops en mobiele telefoons de eerste de beste Starbucks in hoeven te lopen om blauwdrukken te faxen of toegang te krijgen tot de zakelijke databases. Met een iPhone-applicatie hebben ze alles bij de hand, kunnen ze door portfolio’s bladeren en blauwdrukken via e-mail naar klanten versturen, vanaf hun iPhone.

Via: Xconomy

Informatie

Laatst bijgewerkt
9 maart 2009 om 13:00
Categorie
Apps

Reacties: 10 reacties

  1. Lijkt me een goede zaak. Op het gebied van zakelijke software kan de iPhone nog wel een flinke duw gebruiken.

  2. Klinkt goed, maar hier heb je een erg lange adem voor nodig.
    Als je dan hoort dat broer Barry van de oprichter, al dan niet van achter de playstation weggetrokken, de financiele kant even gaat opzetten, weet ik niet of dat het juiste signaal is. Maar als het lukt kan Apple na 30 jaar eindelijk de B-to-B markt in.

  3. Bij applicaties die via de App Store worden verkocht is de ontwikkelaar zelf aansprakelijk als er iets misgaat, niet Apple.

    Dat waag ik ernstig te betwijfelen. Je koopt een applicatie immers in de winkel van Apple, dus heb je een koopovereenkomst met Apple. In de meeste gevallen zal dat een koopovereenkomst zijn tussen een consument en een professionele verkoper, waardoor het consumentenrecht van toepassing is. Aansprakelijkheid uit non-conformiteit (wanprestatie bij koopovereenkomst; art. 7:17 BW) etc. kan dan niet contractueel worden uitgesloten, althans niet voor Nederland (in sommige andere jurisdicties – lees: landen – kan dat anders zijn). Voor gevolgschade moet je inderdaad wel de producent aanspreken (Wet Productenaansprakelijkheid).

  4. Mooi,en dan graag de fart apps en dergelijke een eigen pleje geven,zodat we deze software ook echt kunnen vinden in de app-store?

  5. heb je zo’n goede baan bij apple ga je effe stoppen om een eigen bedrijfje op te zetten. wel erg riscant. behalfe als ze gesteunt worden door apple.

  6. stephan, dat soort mensen heten ondernemers

  7. Ze beginnen wel in een slechte tijd: middenin de financiële crisis.

  8. Origineel geplaatst door Frog
    Ze beginnen wel in een slechte tijd: middenin de financiële crisis.

    Maar ook het jaar waarin de AppStore opper machtig is en er groot geld word betaald voor Apps.

  9. Origineel geplaatst door Jan
    Lijkt me een goede zaak. Op het gebied van zakelijke software kan de iPhone nog wel een flinke duw gebruiken.

    Niet alleen de iPhone 😉
    Gebrek aan zakelijke software kom je ook tegen op apple desktop Computers