‘Accessoiremakers mijden tv-tuners met Lightning-aansluiting’

Accessoiremakers lijken de productie van tv-tuners voor Lightning-aansluitingen te mijden. Wellicht komen de apparaatjes niet langs Apple.

Belkin tv tunerApple maakt sinds september al gebruik van de nieuwe Lightning-aansluiting, maar tot nu toe heeft nog geen bedrijf een tv-tuner uitgebracht die je kunt verbinden met deze nieuwe poort. Dat concludeert MacWorld na een rondgang. Accessoiremaker Belkin, die eerder al gemachtigd bleek om bepaalde Lightning-accessoires op de markt te brengen, bracht zelfs onlangs nog een tv-tuner met een 30-pins-verbinding op de markt. Waarom de apparaatjes voor Lightning-devices uitblijven is nog niet duidelijk: kans bestaat dat ze niet langs Apple’s goedkeuringsproces komen, maar het zou ook gewoon mogelijk zijn dat de makers er geen markt voor zien.

iPhone-accessoires met een Lightning-aansluiting moeten langs Apple’s MFI-programma om te worden goedgekeurd. In oktober 2012 ontdekten we nog dat Apple Lightning-accessoires streng wil reguleren, waardoor niet zomaar ieder apparaatje langs de keuring komt. Is een product goedgekeurd, dan krijgt de fabrikant Lightning-aansluitpoorten door Apple geleverd. Hoewel er ook Chinese namaakalternatieven verkrijgbaar zijn, zal niet iedere accessoiremaker de stap naar zo’n alternatief durven te maken. Hoewel er een kans bestaat dat de tv-tuners niet langs dit goedkeuringsproces van Apple komen, kunnen we die theorie op niks baseren naast het feit dat we nog geen Lightning-tuners hebben gezien.

iPhone 5-bezitters zitten overigens niet zonder tv-tuner, enkel omdat er nog geen Lightning-variant is. Onder andere Elgato stelt dat hun alternatief werkt met de 30-pins-adapter voor de Lightning-aansluiting.

Een tv-tuner voor je iDevice pikt draadloze televisiesignalen op, waardoor je bijvoorbeeld Nederland 1 kunt kijken op je iPad. Omdat de apparaatjes enkel gratis, niet versleutelde kanalen oppikken, ben je in Nederland beperkt tot de publieke omroep.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 22 mei 2013, 8:46
Categorie Accessoires
Onderwerp televisie

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.