WTHR: nieuwe weer-app voor de iPhone met doordacht design

De weer-app WTHR voor de iPhone en iPod touch is gemaakt volgens de tien regels voor goed design van Dieter Rams. Het levert een fraaie applicatie op die wel heel karig is in haar informatievoorziening.

WTHR iPhone-app weer met designEen goed design is eerlijk. Het maakt een product niet innovatiever, krachtiger of waardevoller dan het echt is. Het verleidt klanten niet met beloften die niet waargemaakt kunnen worden.” Het is een van de stellingen waar design aan moet voldoen volgens Dieter Rams, een Duitse meubelontwerper die tien regels opstelde voor goed design. De nieuwe weer-app WTHR voor de iPhone is volgens ontwikkelaar David Elegna volgens die tien regels gemaakt. Innovatief is de applicatie niet, fraai gestileerd wel.

WTHR weersvoorspelling‘Eerlijk’ en ‘zo eenvoudig mogelijk’ zijn andere criteria die doorklinken in de tien designregels van Dieter Rams. Het zijn aspecten die terugkomen in de nieuwe weer-app, die bestaat uit slechts één scherm. De applicatie vraagt je huidige locatie te gebruiken en laat vervolgens de weersvoorspelling daarover zien.

Bovenin het scherm geeft een wijzer het weerpictogram van vandaag aan in een soort optische draaischijf. Daaronder lees je de geschreven variant van het pictogram in het Engels gekoppeld aan de huidige temperatuur, op het moment van schrijven ‘It’s rainy & 14°’. Standaard staat de applicatie ingesteld op Fahrenheit, maar dat kan je met een schuifknop onderin veranderen. Het is de enige knop die je in de app treft naast de ververs-knop onder de ‘weerwaaier’ die het weerbericht vernieuwt.

WTHR weerbericht verversenIn een balk daar tussenin zie je de weersverwachting voor de aankomende week, inclusief vandaag en de volgende zes dagen. De weerpictorgrammen zijn grijs op een grijze achtergrond en daaronder zie je in het wit de maximum- en in het grijs de minimumtemperatuur. “Een goed design maakt een product nuttig” stelt Rams, en in dat kader kunnen we ons voorstellen dat zwart een betere kleur was dan donkergrijs op een grijze achtergrond.

Meer informatie laat WHTR niet zien en daarmee is de applicatie wat ons betreft wel héél karig. Live Weer heeft ook een minimale stand die er strak uitziet, en die toont in ieder geval nog ook een drie uren-voorspelling. Wie perse een minimalistische weer-app wil, kan ook nog wachten op het Nederlandse Weathercube, waarvan het nog niet bekend is wanneer die uitkomt.

Downloaden: WTHR (€0,79)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 25 juni 2012, 15:37
Categorie Het weer
Onderwerp weerbericht

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.