Viber experimenteert met telefoontjes doorgeven als verdienmodel

De gratis bel-app Viber probeert een verdienmodel als doorgeefluik van telefoontjes. Zo kan je een echt telefoontje via Viber ontvangen.

Viber for MacDe populaire gratis bel-app Viber experimenteert met een bijzondere technische mogelijkheid om geld te verdienen met haar applicatie. De dienst zegt in een extreem klein percentage in haar gebruikersbestand van 200 miljoen gebruikers, een proef uit te voeren waarin Viber optreedt als terminator: een doorgeefluik van uitgaande telefoonverbindingen naar binnenkomende verbindingen. Viber strijkt daarmee een deel van de opbrengsten van een telefoontje op. In de praktijk kan het betekenen dat jij een echt telefoontje via Viber ontvangt.

Die kans is voorlopig nog niet zo groot. Viber zegt de proef tot nu toe te hebben uitgevoerd op een ‘extreem klein aantal gebruikers’, en zegt dat in totaal vooralsnog 0,0002 procent van de telefoontjes op deze manier is afgehandeld. Als Viber het doorgeven van telefoontjes als commerciële mogelijkheid doorzet, kan je als gebruiker kiezen of je daarvan gebruik wilt maken, zegt de dienst toe.

De verdiensten die Viber als terminator kan binnenslepen voor het doorgeven van een telefoontje, zorgen niet voor extra kosten voor de gebruiker. Viber is niet de enige partij die zich opwerpt als terminator: er zijn al jaren partijen die ervoor zorgen dat de uitgaande aan de inkomende verbindingen worden gekoppeld. De terminator profiteert van een kleine vergoeding op de totale kosten van een telefoontje, die een beller sowieso al heeft. In Groot-Brittannië verdienen terminators maximaal 0,78 eurocent per minuut, in Italië ligt dat aantal op 1,5 cent per minuut. In de proef van Viber, wierp de app zich trouwens op als terminator voor een niet nader genoemde Nederlandse telecomprovider.

Downloaden: Viber (gratis, iPhone, iOS 4.3+)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 2 juli 2013, 20:32
Categorie Sociaal netwerken
Onderwerpen gratis bellen, viber

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.