The Early Edition 2: RSS-krant voor de iPad totaal vernieuwd

The Early Edition 2 is een totaal vernieuwde persoonlijke krant voor de iPad. De app weet op een gegeven moment welke artikelen je leuk vindt en werkt samen met Google Reader.

The Early Edition 2 iPad headerNog voordat de persoonlijke iPad-kranten Flipboard en Zite werden uitgebracht op de iPad, bood The Early Edition in april 2010 al een betaalde app aan die een krant met voor jou interessant nieuws samenstelde. Ontwikkelaar Glasshouse Apps vond het tijd om die versie af te wimpelen en heeft vandaag The Early Edition 2 voor de iPad uitgebracht. Die heeft een nieuwe indeling, ziet er uit als een moderne krant en heeft zelfs geen knoppen op het scherm staan.

Het idee van The Early Edition 2 is dat je een echte krant leest op de iPad. Daarom is er uiterst voorzichtig omgesprongen met het laten zien van knoppen. The Early Edition iPad voorpaginaSlechts op de hoofdpagina van de ‘krant’ staan rubrieken vermeld waar je direct naartoe kan gaan, maar die inhoudsopgave ziet eruit als die van een krant. Verder volstaat het om gewoon te bladeren door de app. Net als in iBooks volgt de pagina je vingertop en kun je zo op een uiterst deftige manier een pagina omslaan. Dat kan overigens ook met een snelle swipe, als je dat liever hebt.

Toch is ook The Early Edition 2 natuurlijk geen echte krant. Het heeft de indeling wel en die is al een stuk rustiger dan in de vorige versie, maar er passen nou eenmaal niet drie volledige verhalen op een iPad-scherm. Dat betekent dat je opnieuw een verhaal moet openen om hem volledig te lezen. Tenminste; als de RSS-feed dat van zichzelf toelaat. Je kan de krant namelijk aan Google Reader koppelen, maar als RSS-feeds van zichzelf maar enkele regels of alleen een eerste alinea laten zien, dan moet je doorklikken naar de echte site om het volledige verhaal te lezen. The Early Edition 2 galerijDat is een euvel waar top-apps als Flipboard, Zite en Reeder overigens ook last van hebben.

Dat de makers van deze applicatie een warm hart toedragen aan het medium papier, blijkt nog eens uit de deelfunctie van de app. Als je een artikel wil delen, verschijnt er een envelop in beeld met een tekstvak erop waarin je de inhoud van het pakketje kan samenvatten voor Twitter of Facebook. Ook kan je een artikel doorsturen naar Delicious of de offline leesdiensten Read It Later en Instapaper. Dat laatste is overigens niet erg nodig: je kan de gehele krant namelijk offline cachen zodat je geen actieve verbinding meer nodig hebt voor het lezen van de krant.

The Early Edition 2 heeft meer specialiteiten. The Early Edition 2 iPad leesversieAls je op een foto klikt, wordt die vergroot en kom je in een galerij terecht waarin je door de foto’s van de krant (en bijbehorende verhalen) kan scrollen. Als je naar rechts of links zwiept, zie je alle foto’s uit één verhaal, door naar onderen te swipen kom je bij de foto’s van een volgend verhaal terecht. Een andere fijne eigenschap is de zoekfunctie die de hele krant door werkt. De functie om verhalen te voorzien van een sterretje, zorgt ervoor dat je ze later nog eens op je gemak kan doorlezen. Als je uitgelezen bent, zijn RSS-suggesties van de makers een kijkje waard.

Het is aan jou om te kijken of de speciale functies van The Early Edition 2 de aanschaf waard zijn. De app is er net wat vollediger door dan bijvoorbeeld Flipboard of Zite, maar kost wel twee koppen koffie meer.

Downloaden: The Early Edition 2 (€3,99)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 20 oktober 2011, 21:53
Categorieën Kiosk, Nieuws
Onderwerpen flipboard, google reader, ipad, kranten, twitter, zite

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.