Stackables voor iPad: laag op laag aanbrengen voor perfecte filters

Stackables voor iPad is een fotobewerker die gebruikers lagen met effecten en texturen over elkaar laat leggen. Zo creëer je handgemaakte filters.
Lisa van der Velden - · Laatst bijgewerkt:

logo stackToen fotobewerker Stackables in februari voor iPhone werd uitgebracht kreeg de app veel lof. Nu is de applicatie van fotograaf en app-maker Samer Azzam, tevens de ontwikkelaar van het populaire ProCam, ook voor de iPad beschikbaar. Een goed moment om de app, die gebruikers lagen over elkaar heen laat leggen om de gewenste effecten te bereiken, eens beter te bekijken. Weet de app zich genoeg te onderscheiden, en op welke manier? Is dit, kortom, echt “the next big photo filter app”, zoals sommige reviewers beweren?


Stackables begint met de voorspelbare handeling die iedere foto-app vereist: het maken of importeren van een foto naar keuze. Meteen daarna zie je echter aan de linker- en rechterkant een menu met verschillende lagen verschijnen, die je kunt combineren met de bewerkingsinstrumenten aan de bovenkant. Voor iedere laag kun je beslissen of deze een bepaalde textuur, filter, gradiënt, overlappend patroon, kleureffect of vooraf ingestelde formule moet bevatten. Ieder effect uit deze categorieën kun je vervolgens op verschillende manieren toepassen, bijvoorbeeld door het te vermenigvuldigen of met hard of zacht licht te beschijnen.

stackables

Als je dit iets te bewerkelijk lijkt kun je ook “Normal” selecteren of kiezen voor een voorgeprogrammeerde combinatie van lagen en effecten. Er is geen limiet voor het aantal lagen die je kunt toevoegen. In totaal zijn er in Stackables meer dan 150 effecten, 20 bewerkingstools en 23 voorgeprogrammeerde formules beschikbaar. Als je zelf een mooie combinatie van lagen en effecten hebt gemaakt kun je deze opslaan, zodat deze bij de voorgeprogrammeerde formules komt te staan. Naast opslaan in je filmrol kun je bewerkte foto’s delen via Facebook, Twitter, Instagram, AirDrop of openen in apps die dit ondersteunen.

Uiteindelijk zijn de inbegrepen filters in Stackables simpelweg prachtig. Het is duidelijk dat de texturen en patronen met zorg zijn ontworpen en de standaard-formules goed zijn uitgedacht. Hierdoor zien bewerkte foto’s er vaak artistiek uit, zonder het afgezaagde Instagram-effect dat veel foto-liefhebbers de neus uitkomt. Daarnaast is Stackables supersnel, waardoor iedere handeling soepel verloopt, van het toevoegen en herschikken van lagen tot het exporteren van foto’s. Ook fijn: net als het vernieuwde ProCam 2 is de interface van deze app strak en opgeruimd, ondanks alle mogelijkheden en instrumenten.

patronen

Een verbeterpunt aan Stackables is het feit dat je niet kunt inzoomen, wat het bewerken van lange panorama-foto’s bemoeilijkt. Ook worden we een paar keer uit de app gegooid, dus misschien is de applicatie nog wat buggy. Dat wil echter niet zeggen dat deze fotobewerker geen goede koop is. Integendeel. Wat betreft kwaliteit komt de app namelijk dicht in de buurt bij het geliefde VSCO Cam, maar dan met meer aandacht voor lagen en textuur. Stackables is vanwege het verschijnen in de App Store tijdelijk 50 procent afgeprijsd.

Downloaden: Stackables voor iPad (tijdelijk €0,99, iPad, iOS 7.0+)
Downloaden: Stackables voor iPhone (tijdelijk €0,99, iphone, iOS 7.0+)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

1 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.