Spannender dan Domino: Chillingham Manor voor iPhone (review)

Chillingham Manor is een sfeervol puzzelspelletje waarin je steentjes met een gelijk symbool of zelfde kleur tegen elkaar aanlegt om een rechthoek ermee te vullen.
Bart Breij - · Laatst bijgewerkt:

Puzzelspel Chillingham ManorDomino is niet het leukste of spannendste spel om op tafel te leggen in gezelschap met vrienden of kennissen, maar blijkbaar is er toch wat van te maken. Maandag verscheen het puzzelspelletje Chillingham Manor in de App Store, waarbij je steentjes met verschillende symbolen en kleuren passend aan elkaar moet leggen om een puzzel op te lossen. En verdraaid, het is erg aardig.

Zo werkt het

Onderin het scherm staan steentjes die je in een rechthoek met lege vakken moet slepen. Aan de korte kant van het rechthoek staan twee losse steentjes die op een aangegeven manier de rechthoek indraaien. Dat heeft niet echt een functie, maar ach, het breekt zo lekker de vorm. Je dient de steentjes met gelijke kleur of gelijk symbool aan elkaar te verbinden tot het rechthoek gevuld is.

Als de juiste steentjes er niet tussen zitten, kun je Deal drukken en krijg je vier nieuwe variaties toebedeeld. Dat kan maximaal drie keer. Steentjes die eenmaal in het rechthoek zijn gelegd kun je nog wel van plek binnen het rechthoek verschuiven, maar kunnen niet meer verwijderd worden.

Puzzelspel Chillingham Manor verhaal

Verraderlijke bonusbalk

Het spel wordt moeilijker door de beschrijvingen bij de vakjes. Daar staat steeds vaker aangegeven wat voor een verbinding daar moet liggen: een op kleur of op symbool. Daar tegenover staat weer de balk met bonusacties. Sleep de balk open en een aantal handelingen ontvouwt zich. Zo kun je de symbolen op steentjes veranderen, de symbolen op een steentje omwisselen of een verkeerd gelegde steen stiekem tóch verwijderen. Bedenk wel goed welke je uitvoert, want verspeelde bonussen komen pas terug als je ze vrijspeelt ná een uitgespeelde puzzel. Zo kun je dus puzzels lang zonder bepaalde bonussen zitten. Er zijn eenvoudigere spellen in de App Store.

Zoals het een hip iPhone-spel betaamt kun je ook in Chillingham Manor één tot drie sterren bij elkaar sprokkelen voor een puzzel. Je krijgt pas drie sterren als je geen bonussen hebt gebruikt én de Deal-knop links hebt laten liggen. Als je de iPhone geen kennis wil laten maken met het raam, kun je de maximale score maar niet nastreven.

Screenshot-Manor-2

Conclusie

Hoewel het verhaal niet veel voorstelt – er is iets aan de hand met een graaf die wordt verbannen uit zijn clubje – ziet Chillingham Manor er sfeervol uit. Het heeft een duistere sfeer maar is toch aangenaam kleurrijk. Wel had de muzikale ondersteuning wat verder mogen reiken dan een achtergrondliedje dat zich eindeloos herhaalt. Ook mag je niet te lang overpeinzen zonder iets uit te voeren, want dan springt je telefoon doodleuk op zwart. Er zijn dus wat verbeterpuntjes, maar ondanks dat is Chillingham Manor een klein, sfeervol en leuk spelletje. Ontwerpers van Domino, kijken jullie mee?

Info: Chillingham Manor

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 22 maart 2011, 17:50
Categorie Games
Onderwerpen domino, Professor Layton, puzzelgame

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.