‘Tango-chatdienst gehackt, 1,5 terabyte aan contactinfo gelekt’

De chatdienst en -app Tango is gehackt door de Syrian Electronic Army. Daarbij is 1,5 terabyte aan gebruikersdata in verkeerde handen terechtgekomen, zegt SEA.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

tango windowsDe Syrian Electronic Army heeft bekendgemaakt dat ze de videochat-app Tango hebben gehackt. Daarbij zou 1,5 terabyte aan contactgegevens, waaronder telefoonnummers en e-mailadressen, in verkeerde handen zijn gevallen. Zelf doet Tango het voorval af als “korte, ongeautoriseerde toegang tot enkele data” en melden dat er ondertussen betere beveiligingsmaatregelen zijn genomen. De SEA denkt daar anders over: zij publiceerden meerdere afbeeldingen, waaruit blijkt dat Tango een verouderde versie van WordPress (3.2.1) gebruikte. Tango heeft de website offline gehaald en verwijst momenteel door naar de Facebook-pagina. De videochatdienst wordt in Nederland relatief weinig gebruikt.

Tango is een chatapp waarbij je gratis kunt videochatten via 3G en Wi-Fi. Het is daarmee vergelijkbaar met FaceTime en Facebook-bellen, maar er is een verschil. Terwijl FaceTime alleen op iOS-apparaten werkt, zijn Tango en Facebook geschikt voor iOS en Android. Bellen naar andere Tango-gebruikers is gratis.

De SEA maakte de hack gisteren op Twitter bekend:

https://twitter.com/Official_SEA12/status/358355124751568896

Ook publiceerden ze afbeeldingen van de backup-folders (hier en hier). Die zouden telefoonnummers, contactinformatie en e-mail van miljoenen Tango-gebruikers bevatten. In een reactie aan E Hacking News lieten de hackers weten dat Tango vier servers gebruikt voor de website, die momenteel allevier offline zijn gehaald. Volgens recente cijfers had Tango afgelopen maand 120 miljoen actieve gebruikers, maar het is onbekend of ze allemaal getroffen zijn. Ook is door het gebrek aan communicatie vanuit Tango onduidelijk of de data was versleuteld.

Tango handelde het incident via Twitter af met een standaard ‘Sorry voor het ongemak’-excuus:

Pro-Syrische hackersgroepen zijn de laatste tijd vaker actief. Eerder dit jaar veroorzaakten ze ophef door het Twitter-account van Associated Press te hacken en de boodschap te verspreiden dat er een aanval op het Witte Huis had plaatsgevonden. Het zorgde voor onnodige paniek, ook in de financiële wereld. Een flinke daling van de Dow Jones-index was het gevolg.

syrian-electronic-army

Alternatieven:

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 21 juli 2013, 14:06
Categorie Sociaal netwerken
Onderwerpen chatten, hackers

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.