Review: toeristische gids Infomaps Amsterdam met OV-info

Review van Infomaps Amsterdam, een toeristische gids die ook uitgebreide informatie over het openbaar vervoer in Amsterdam bevat.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

infomaps 2Sinds vandaag is in de App Store de nieuwe applicatie Infomaps Amsterdam verkrijgbaar. Het is een toeristische gids die tegelijk dienstdoet als openbaar vervoerwijzer. In de applicatie vind je bezienswaardigheden (100 stuks), alle tram- en metrolijnen en de belangrijkste treinverbindingen vanuit Amsterdam naar de rest van Nederland. We probeerden de applicatie uit om te kijken of het de moeite waard is in vergelijking met de gratis Amsterdam-gids. Infomaps Amsterdam is gemaakt door Hammink Design BNO en Mac-ontwikkelaar Mekentosj BV.

Hotspots

Het startscherm van Infomaps Amsterdam bestaat uit een reeks icoontjes: Hotspots, Tram, Metro en Railway. Bij elk onderdeel zijn drie opties zichtbaar: bij Hotspots is dat een lijst met categorieën, een schematisch getekende kaart met hotspots en een infoscherm. Wat opvalt is dat de applicatie er grafisch gezien erg mooi uitziet: de Hotspot-kaart is prachtig en erg overzichtelijk. Met een locatieknopje onderin het scherm kan de applicatie ook aangeven waar jij bent.

Alle hotspots zijn ook in een lijst te raadplegen, ingedeeld op categorie. Er staan ook bezienswaardigheden in die iets verder van Amsterdam zijn gelegen, zoals de Keukenhof. Bij elke bezienswaardigheid is een korte omschrijving opgenomen en informatie hoe je er komt. Bij bezienswaardigheden in de stad is bijna alles per tram of metro te bereiken, maar voor de Keukenhof staat aangegeven dat je de trein naar Schiphol Airport moet nemen en vervolgens bus 58. Met knoppen onderaan het scherm kun je van elke hotspot de locatie op Google Maps opvragen of de website van de bezienswaardigheid zelf openen.

Infomaps Amsterdam bevat geen openingstijden; die zul je op de website van de attractie zelf moeten opzoeken. De integratie van gegevens is vrij goed gedaan: je kunt van hotspots doorklikken naar kaarten, tramlijnen en van tramlijnen weer terug naar een lijst van bezienswaardigheden waar de betreffende tramlijn langs rijdt.

Openbaar vervoer

Infomaps bevat een kaartje van de tramlijnen in Amsterdam, maar ook een lijstweergave, die eigenlijk veel overzichtelijker is dan wat het GVB aanbiedt. Je kunt van elke tramlijn de haltes opvragen, kunt zien op welke andere lijnen je kunt overstappen en ziet aan vetgedrukte haltenamen dat er in de buurt iets leuks te beleven is. Zo kun je op het Rembrandtplein uitstappen voor… het Rembrandtplein natuurlijk, maar ook voor museum Willet Holthuysen en een shoppingtrip door de Utrechtsestraat. Erg handig, ook voor locals die willen weten welke tram ze moeten nemen.

Elke tram is op de kaart aangegeven met een eigen kleurcode. Ook in de tramapplicatie kun je kijken welke halte in de buurt is: druk op de locatieknop, Infomaps bepaalt je huidige locatie en laat een knipperend bolletje zien bij de halte die het dichtst in de buurt is.

De functie Metro biedt eigenlijk dezelfde mogelijkheden, maar dan voor de vier metrolijnen in Amsterdam. Bij lijn 51, die naar Amstelveen gaat, valt op dat voorbij station Amsterdam Zuid niets meer te beleven valt. Infomaps vindt blijkbaar de bezienswaardigheden in Amstelveen (bijv. musea) niet de moeite waard om op te nemen in de database met hotspots.

tram mapsHet onderdeel Railway geeft een opsomming van stations die je vanaf Amsterdam CS kunt bereiken. Vrijwel alle grote steden, tot en met Vlissingen en Maastricht staan erin. Tik je erop, dan krijg je een lijstje te zien van alle tussenliggende stations. Vertrektijden, prijzen en dergelijke staan er niet bij. Wel kun je doorklikken naar de website, die je naar de mobiele website van NS doorstuurt. Het gekozen station staat dan meteen al in beeld.

Wat ontbreekt is een duidelijk schematisch kaartje van de tramlijnen (die is er wel van de metrolijnen). Het blijkt mogelijk om een tramlijn op te vragen door deze handmatig te selecteren. Daarna wordt de juiste lijnkleur ingevuld op het kaartje. De ontwikkelaar heeft ervoor gekozen om niet alle tramlijnen op de kaart te zetten, omdat dit een wirwar van kleuren en lijnen zou opleveren.

Conclusie

Voor mensen die Amsterdam willen ontdekken is Infomaps Amsterdam een handige en mooi uitgevoerde applicatie. Je koopt een dagkaart voor de tram en laat je door Infomaps de hele stad door leiden. Amsterdammers hebben er ook iets aan, omdat Infomaps erg duidelijke informatie over de tramlijnen bevat. De informatie over de bezienswaardigheden is nogal beknopt, maar dat is op te lossen door de gratis Amsterdam Mobile Guide te installeren. De mooie grafische vormgeving zorgt voor een extra halve punt erbij: 8,5.

Info: Infomaps Amsterdam

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 20 april 2010, 23:00
Categorie Reizen
Onderwerpen applijst, google maps

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.