Osfoora 2 for Twitter: nieuwe iPhone-app is lekker rustig

Osfoora 2 for Twitter is een nieuwe iPhone-app voor het sociale netwerk, met een rustige interface en bijna alle belangrijke functies.

Osfoora 2 for Twitter iPhone iOS 7Het is al even geleden dat we voor het laatst over de Twitter-app Osfoora schreven. Ons meest recente bericht dateert alweer van eind 2011, toen de applicatie plots niet meer werkte. Ontwikkelaar Said Marouf zat gelukkig niet bij de pakken neer en heeft nu Osfoora 2 for Twitter uitgebracht. Het is een lekker rustige applicatie geworden om het sociale netwerk in te lezen, wat misschien wel erg welkom is nu de officiële Twitter-app steeds rommeliger wordt.

Rustige uitstraling

De overgang van de officiële Twitter-app naar Osfoora 2 for Twitter is groot. Ingevoegde links en foto’s staan niet levensgroot in de timeline. De knoppen om te reageren en retweeten zijn verborgen en aparte timelines voor activiteit van anderen en de pagina Ontdekken zoek je hier ook vergeefs. De nieuwe mogelijkheid om privéfoto’s in DM’s te versturen ontbreekt helaas, maar daar kampt elke onofficiële Twitter-app mee.

Nee, in tegenstelling tot de officiële app is Osfoora 2 for Twitter is juist erg rustig op het oog. De applicatie heeft alleen een ‘nachtstand’ met een donkergrijze achtergrond en weet daarin ook rust te scheppen. Profielfoto’s zijn naar gelieve vierkant, afgerond of rond, je kan de lettergrootte instellen, links worden in een subtiele lichtblauw getoond en gesprekken herken je simpel aan een icoontje boven een tweet. Net zoals retweets trouwens. De previews van foto’s en filmpjes worden rechts in een tweet getoond, zonder de omvang van de tweet daarvoor te vergroten – en als je foto’s in volledig scherm in beeld hebt, veeg je ze soepel weer weg. De grootste baken van rust in de vormgeving is echter dat de knoppenbalk geen stuk van het beeld inneemt.

Osfoora 2 for Twitter iPhone hoofdmenu Osfoora 2 for Twitter timeline

Oh, daar zitten de knoppen

De knoppen naar andere secties binnen Twitter vind je namelijk in een schuifmenu links dat je met een veeg vloeiend in beeld haalt. Je bereikt er overzichtelijk mentions (ouderwets zonder nieuwe volgbevestigingen, maar met alleen tweets), privéberichten, favoriete tweets, je profiel, zoeken en Twitter-lijsten. Al die functies in een menu hebben is fijn, maar de extra veeg die je nodig hebt om tussen je timeline en mentions te schakelen, vermoeit soms wel. Een directe knop onderin beeld is domweg sneller. Voor de Twitter-lijsten mag je Osfoora 2 overigens overslaan. Er is geen optie om ze snel in het menu te zetten en bovendien worden de lijsten behandeld als zoekopdrachten, waarbij je ook in deze app vreemd genoeg de mogelijkheid ontbeert zelf een nieuwe tweet te schrijven. Daarvoor mag je helaas weer terug naar de timeline. Het is ons een raadsel waarom alle Twitter-apps waaronder zelfs Tweetbot 3, die slimmigheid missen.

Achtergrond-pushberichten

Er is nog een minpunt aan Osfoora 2 for Twitter en dat heeft alles te maken met Twitter’s eigen beleid. De applicatie is namelijk niet in staat live pushberichten te versturen. Pushberichten worden alleen verstuurd via de optie background-fetch, ofwel, als de app ze op de achtergrond heeft verzameld en dan pusht. De applicatie doet dat overigens wel aardig: Osfoora 2 werkt met synchronisatie-tool Tweetmarker en als je ook andere apps hebt die dat gebruiken, lijkt het erop dat je alleen berichten gepusht krijgt die je elders nog niet las.

Osfoora 2 accounts en opties iPhone Osfoora 2 for Twitter profielpagina

Bijna alle juiste functies

Maak je niet fanatiek gebruik van lijsten en hoef je niet direct overvallen te worden door pushberichten, dan is Osfoora 2 for Twitter echter een toereikende applicatie. De extra veeg naar mentions en privéberichten is te vergeven als je er zo’n nette en soepel werkende app voor terug krijgt – en ook de opties zijn dik in orde. Je kan je eigen favoriete lees-later dienst koppelen, schakelt automatische streaming van berichten in of uit, kan hashtags en gebruikers het zwijgen opleggen met de mute-functie en ook meerdere accounts toevoegen is geen probleem.

Downloaden: Osfoora 2 for Twitter (€2,69, iPhone, iOS 7.0+)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 11 december 2013, 15:20
Categorie Sociaal netwerken
Onderwerpen sociale netwerken, twitter

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.