Mijn TV Gids: Nederlandse en Belgische tv-gids krijgt makeover (mini-review)

Mijn TV Gids is een iPhone-applicatie die de Nederlandse en Belgische televisiezenders op een rij zet en hun programma's op allerlei manieren overzichtelijk maakt. De app is gratis en bevat pushnotificaties.

Mijn TV Gids iPhone iPod touchDe al langer verkrijgbare applicatie Mijn TV Gids is bijgewerkt naar versie 2.0 en heeft daarmee een totale makeover ondergaan die het één van de strakst uitziende televisiegidsen voor de iPhone en iPod touch maakt. Er moet nog het een en ander aan gebeuren, maar de start van de nieuwe versie is veelbelovend. De app is gratis, kent geen reclame en laat je herinneringen instellingen als of voordat een programma begint.


Eerst stel je in of je de Belgische of de Nederlandse zenderlijst wil instellen in Mijn TV Gids. De instructies die je daarna te zien krijgt als je de app de eerste keer opstart, staan er niet voor niks. Mijn TV Gids biedt namelijk nogal wat mogelijkheden om het aanbod op televisie tot je nemen. Het hoofdmenu bevat zes knoppen. Twee ervan, Nu op tv en Kanalen, kan je ook bereiken door te swipen tussen de pagina’s. Rechts wordt het Kanalen-overzicht getoond, waarin je zenders als de knoppen van afstandsbediening kan bereiken. Als je een zender ingedrukt houdt, kun je hem wijzigen van positie conform je eigen zenderindeling. De nieuwe positie wordt overal in de app doorgevoerd. Dus ook in ‘Nu op tv’, het scherm links van het hoofdmenu. Daar staan de zenders onder elkaar en zie je met een groene statusbalk hoe lang het huidige programma al bezig is en welk programma dat is.

Terug in het hoofdmenu zijn er nog meer opties om programmaoverzichten te zien. De knop Tijdlijn leidt je naar een gecombineerd zender- overzicht en programma-overzicht (programma’s per zender). Door horizontaal te scrollen kan je de hele dag doornemen. De laatste mogelijkheid is selecteren op genre, maar dat overzicht is minder volledig. Een overzicht van series ontbreekt bijvoorbeeld. Wel vertegenwoordigd zijn films, documentaires, sport, muziek, reportages en magazines.

Het scherm met extra informatie over een uitzending is bij de Belgische zenders een stuk uitgebreider dan bij de Nederlandse. Wat jammer is, is dat er geen ruimte is voor sommige programmanamen. Zo kun je bijvoorbeeld niet zien welke Champions League-wedstrijd de NOS vanavond uitzendt, terwijl in de beschrijving wel te lezen is welke wedstrijd na afloop uitgebreid wordt samengevat. Ook kun je zenders wel toevoegen, maar zijn niet alle zenders aanwezig. Zo is het helaas onmogelijk een programmaoverzicht van Comedy Central te zien in Mijn TV gids. Overigens duurt het inladen van nieuw toegevoegde zenders ook even, maar dat is eenmalig.

De sterkste eigenschap van de gratis applicatie zijn de herinneringen die je kan instellen voor programma’s die je met een ster hebt gemarkeerd en in de watchlist komen te staan. Bij het Kanalen-overzicht kan je dat ook doen van programma’s die later in de week worden uitgezonden. Bij de instellingen kun je bepalen hoe ver van tevoren een herinnering moet klinken.

Vergelijking met vergelijkbare apps

Natuurlijk zijn er nog veel meer televisiegidsen verkrijgbaar op je telefoon en iPod touch. Collega Jeroen van Wienen maakte onlangs een ultiem overzicht van tv-apps voor de iPhone. Een korte vergelijking met de competitie laat zien dat je in TVgids.tv en TVgids.tv België nog net wat meer zenderkeuze hebt en er meer mogelijkheden zijn om je eigen voorkeuren aan te geven. Die extra mogelijkheden maken de app naar onze mening wel minder intuïtief. Bovendien mist er een handige tijdlijn.

De applicatie TVGids.nl is minder geschikt voor Belgen. Het is simpel qua opzet, maar voelt minder snel dan Mijn TV Gids. Tenslotte, de TV Gids-functie in de nieuwsapp NU is juist wel erg snel, maar mist veel zenders en indelingen die je wel in Mijn TV Gids kunt bekijken. De makeover van de tot dusver enigszins ondergesneeuwde programmagids mag dus een serieuze toevoeging aan het huidige aanbod genoemd worden.

Downloaden: Mijn TV Gids (gratis)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

9 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.