Apple verwijdert klonen van bekende games uit App Store

Apple heeft spelletjes als Temple Jump en Plants vs. Zombie uit de App Store gehaald. Ze waren gemaakt door een Russische ontwikkelaar, die meeliftte op het succes van Temple Run, Angry Birds en meer.

space racingApple heeft een aantal gekloonde apps uit de App Store gehaald, nadat ontwikkelaars erover klaagden. Het zijn titels die sterk lijken op succesvolle games en namen droegen als Plants vs. Zombie, Temple Jump en Tiny Birds. De meeste apps waren gemaakt door één ontwikkelaar, Anton Sinelnikov. Toch zijn niet al zijn app weggehaald want in de App Store zijn nog steeds 9 games te vinden, van ‘Space Racing’ tot ‘Paper Climber’.


De games nodigen nauwelijks uit tot downloads: ze hebben vaak een omschrijving van maar één regel en één bijbehorende screenshot. Sinelnikov zal het dan ook vooral moeten hebben van mensen die door naam of een vrijwel identieke stijl denken dat ze met een bekende game te maken hebben.

In The Guardian is te lezen dat Sinelnikov ook games als Angry Ninja Birds, Numbers With Friends en Zombie Air Highway aanbod. Het zou een lucratieve business zijn geweest. Op het forum van Gamesalad suggereert een lezer dat de ontwikkelaar 20.000 tot 30.000 dollar per dag zou hebben verdiend, domweg omdat mensen te lui zijn om goed te kijken. Maar hij is niet de enige: in de App Store kun je ook titels als MoonCRAFT en Little Pet Pony aantreffen, van ontwikkelaar Top Best Adult Entertainment. En een bedrijf als Skyboard kopieert schaamteloos de pixelstijl en de speelwijze van Tiny Tower met de nieuwe titel Pixel Story, die we gisteren nog bespraken in iPhoneclub’s Game-update.

ios-games

De ontwikkelaars van de originele apps maakten zich boos: Apple verwijderde op verzoek wel gekopieerde titels van Atari. Maar toen kleine gameontwikkelaars zoals Imangi Studios (bekend van Temple Run) aanklopten moest er eerst een petitie worden georganiseerd om Apple tot actie over te halen. Plagiaat is niets nieuws in de App Store en het zijn niet alleen de Russische en Chinese ontwikkelaars die schaamteloos succesvolle apps namaken. De afgelopen dagen was er nogal wat te doen over apps als Dream Heights van Zynga, die wel heel sterk lijkt op Tiny Tower van NimbleBit. Zelfs grote bedrijven als Gameloft betrappen we in de Game-update regelmatig omdat ze een succesvolle game hebben nagemaakt. Zelfs een spelletje van Electronic Arts (Fly With Me) kan een sterretjesscore hebben die wel heel erg lijkt op Cut The Rope van dochterbedrijf Chillingo.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

11 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.