Apple Vision Pro voorkant van glas

Vision Pro: alles over Apple’s mixed reality-headset

De Vision Pro is de eerste mixed reality-bril van Apple, waar jarenlang aan is gewerkt. Apple Vision Pro geeft de aftrap voor een nieuw tijdperk van 'spatial computing'. Alles wat je moet weten over deze headset, lees je hier!

Vision Pro review

Alles over de Apple Vision Pro

Tijdens WWDC 2023 kondigde Apple de langverwachte mixed reality-bril Vision Pro aan. Deze mixed reality-bril is sinds februari 2024 verkrijgbaar in de Verenigde Staten voor $3.499,-. Ook zijn er diverse accessoires verkrijgbaar. Alle details over het design en uiterlijk, technische details, functies en hoe je er eentje kunt kopen, lees je hier!

Apple Vision Pro in het kort

Dit zijn de belangrijkste eigenschappen van de Vision Pro:

  • Eerste mixed reality-headset van Apple
  • Draait op visionOS, een nieuw platform voor spatial computing
  • 4K micro-OLED displays met 23 miljoen pixels
  • Bediening met Digital Crown, oog- en handbewegingen
  • Keuze uit 256GB, 512GB en 1TB opslag
  • Vision Pro heeft een eigen App Store
  • Release op 2 februari 2024 in de VS, andere landen volgen later
  • Prijs vanaf $3.499,- (readers en lenzen vanaf $99,-)

Verder lezen:

Vision Pro headset

Apple Vision Pro: lange voorgeschiedenis

Er gingen al jaren geruchten over een aanstaande Apple-headset. Een naam lekte ook al uit: Apple Reality Pro en het bijbehorende besturingssysteem zou RealityOS of xrOS gaan heten. Dit blijken echter niet de namen die Apple uiteindelijk heeft gekozen. Het werd Apple Vision Pro en het besturingssysteem heet visionOS. Na veel speculatie werd de Vision Pro tijdens WWDC 2023 onthuld, met de belofte dat de eerste exemplaren begin 2024 te koop zouden zijn in de Verenigde Staten. De officiële releasedatum is 2 februari 2024 geworden en sindsdien is de headset in de VS verkrijgbaar. Over een release in landen buiten de VS is nog niets bekendgemaakt.

Apple Vision Pro aan de achterkant gezien
Apple Vision Pro vanaf de achterkant gezien.

Wat is Apple Vision Pro?

Apple Vision Pro is de eerste augmented en virtual reality-headset van Apple. Het is bovendien de eerste nieuwe productcategorie sinds de Apple Watch uit 2015. Hoewel het om een headset gaat, gebruikt Apple liever de term ‘spatial computer‘. Dit houdt in dat digitale content in een ruimtelijke omgeving te zien is in de fysieke wereld.

De headset is niet doorzichtig, al lijkt dat wel zo. Alles wat je ziet is digitaal, dus als je door de bril naar de wereld om je heen kijkt zie je een weergave door de ogen van de camera van de headset. Ook lijkt het alsof de ogen van de gebruiker te zien zijn, maar ook dit is een projectie. Sensoren aan de binnenkant van de headset registreren je oogbewegingen en bootsen dit na op een extern schermpje, genaamd EyeSight. De weergave van jouw gezicht wordt een ‘3D-persona‘ genoemd. Deze 3D-persona’s werken ook in Microsoft Teams, Webex, Zoom en andere diensten. Apple heeft bewust niet gekozen voor Memoji, maar voor ‘echte’ gezichten.

Vrouw met Apple Vision Pro
Vrouw met Apple Vision Pro en digitale weergave van de ogen, genaamd EyeSight.

Er zitten meer dan twaalf camera’s in de headset verwerkt. Als je de Vision Pro als VR-bril wil gebruiken, dan worden de camera’s uitgeschakeld en ben je volledig geïsoleerd van je omgeving. Je ziet dan alleen nog virtuele content op het scherm. Wisselen tussen de echte wereld en een volledig virtuele wereld kan door aan de Digital Crown te draaien.

Er zijn geen controllers om de Vision Pro te bedienen. In plaats daarvan gebruik je oogbewegingen, handbewegingen en spraakopdrachten. Hiermee kun je door een overzicht van apps en instellingen bladeren, iets selecteren en starten. Oogsensoren registreren waar je naar kijkt, zodat je een selectie kunt maken. Je kunt bijvoorbeeld kijken naar een zoekveld en vervolgens beginnen te dicteren. Ook het invoeren van een URL zul je moeten dicteren. Met handbewegingen selecteer je wat je wilt kiezen. Door aan de Digital Crown te draaien kun je de kamer zichtbaar maken of jezelf (in VR-weergave) juist helemaal afschermen van de omgeving, om bijvoorbeeld een film te kijken. Komt er iemand naar jou toegelopen, dan zal deze gaandeweg zichtbaar worden zodat je niet schrikt.

Werken met Apple Vision Pro op het hoofd

Vision Pro: prijs en kopen

Apple Vision Pro kost $3.499,- in de Verenigde Staten en dat is duurder dan de meeste andere VR- en mixed reality-brillen. De Meta Quest 3 kost rond de 500 dollar en Sony’s PlayStation VR2-bril ligt voor zo’n 600 dollar in de winkel. Apple denkt een hogere prijs te kunnen vragen vanwege de geavanceerde sensoren en technologie die erin zit.

Wil je een Vision Pro-headset kopen, dan kun je terecht in de fysieke Apple Store of in de online Apple Store in de VS. Het is dus niet zo (zoals aanvankelijk werd beweerd) dat je een afspraak in de Apple Store moet maken om de juiste maat te bepalen. Over de verdere uitrol naar andere landen is nog niets bekendgemaakt. Wel zijn er geruchten dat het Verenigd Koninkrijk (en andere Engelstalige landen) hierna op de planning staan. Je kunt natuurlijk de Vision Pro in de VS aanschaffen, maar hou er rekening mee dat je bij technische problemen niet in de Nederlandse en Belgische Apple Stores terecht kunt. Ook heb je voor sommige diensten (zoals de App Store en Apple TV+) een Amerikaans Apple ID nodig.

Vision Pro Apple Store

Dit zit er in de verpakking: Vision Pro, Solo Knit Band, Dual Loop Band, Light Seal, Light Seal-kussens (2 stuks), Apple Vision Pro Cover voor de voorkant, poetsdoekje, batterij, kabel en oplader.

We hebben een apart artikel over de Apple Vision Pro kopen, ook als je geen Amerikaan bent.

Bekijk ook

Apple Vision Pro kopen als Nederlander: dit moet je weten

De Vision Pro headset van Apple komt begin februari op de markt. Wat moet je doen als je vanuit Nederland er snel eentje wilt bemachtigen?

Vision Pro design en uiterlijk

Qua uiterlijk lijkt de Apple Vision Pro op een skibril met een enkel stuk gelaagd glas aan de voorkant, met daarom heen een frame van aluminiumlegering. De zogenaamde Light Seal is gemaakt van zacht schuim en zorgt ervoor dat de headset nauw aansluit op je gezicht. Het voorkomt ook dat er aan de zijkanten licht kan doordringen. Deze Light Seals zijn in verschillende formaten verkrijgbaar, afgestemd op de grootte van je gezicht. De Light Seal zit met magneten aan het frame vast.

Apple Vision Pro Light Seal
Op deze afbeelding is de Light Seal van de Apple Vision Pro goed te zien.

Aan weerskanten van de headset vind je Audio Straps met ingebouwde speakers. Deze zorgen voor Spatial Audio. De geluiden die je via deze speakers te horen krijgt worden afgestemd op wat je in de werkelijke wereld hoort. Je oren zijn dus niet helemaal afgedekt. Wel kun je de Vision Pro in combinatie met AirPods Pro 2 gebruiken om je volledig af te sluiten, bijvoorbeeld als je in een vliegtuig zit en anderen niet wil storen met de geluiden die uit de Audio Straps komen.

De Audio Straps sluiten aan op de gebreide 3D-hoofdband (Solo Knit Band) die ervoor zorgt dat de Vision Pro op zijn plaats blijft zitten. Deze hoofdband is rekbaar en ademend. Met een draaiknop kun je de hoofdband korter en langer maken, zodat het goed aansluit op je hoofd. De Light Seal en hoofdband zijn verwisselbaar en verkrijgbaar in verschillende maten.

Apple levert bij de Vision Pro twee hoofdbanden mee. Naast de reeds genoemde Solo Knit Band is er ook een dubbele uitvoering (Dual Loop Band). Deze heeft een extra band over het hoofd, zoals op onderstaande afbeelding te zien is.

Man met Apple Vision Pro
Man met Apple Vision Pro en Dual Loop Band.

Vision Pro: technische details

De Vision Pro beschikt over twee micro-OLED schermen, die voor elk een resolutie van meer dan 4K bieden. In totaal zijn er 23 miljoen pixels. Voor brildragers zijn er Zeiss Optical Inserts op maat, die magnetisch aan de binnenkant kunnen worden bevestigd. Deze kosten respectievelijk $99 (readers) en $149 (glazen op sterkte).

Voor verificatie van personen gebruikt Vision Pro een irisscanner met infraroodlampen en camera’s. Hierbij wordt gebruik gemaakt van het unieke patroon van de iris. Deze techniek heet Optic ID en is verwant aan Face ID. Je kunt hiermee de headset ontgrendelen, aankopen doen en andere acties uitvoeren waar normaal gesproken een wachtwoord voor nodig is.

Vision Pro man in woonkamer

Er zitten twee chips in de Vision Pro: de M2-chip die ook in sommige Macs en iPads te vinden is en een nieuwe R1-chip, die de input van camera’s, sensoren en microfoons verwerkt. De M2-chip draait op visionOS, het besturingssysteem van de headset.

De Vision Pro heeft geen interne batterij. In plaats daarvan loopt er een gevlochten kabel uit, die wordt aangesloten op een externe batterypack. Deze draag je in je broekzak en is voldoende voor ongeveer twee uur gebruik.

Er zit 16GB RAM in de Vision Pro en je kan kiezen uit drie opslagcapaciteiten, bedoeld voor apps en films: 256GB, 512GB en 1TB.

Vision Pro design
Vision Pro design
Vision Pro headset

Vision Pro-accessoires

De headset kost $3.499,- kosten in de standaarduitvoering. Daarnaast zijn tegen meerprijs allerlei accessoires zichtbaar, bijvoorbeeld magnetische lenzen voor brildragers. Die moeten op maat worden besteld, zijn ontwikkeld door Zeiss en zijn afgestemd op jouw brilrecept. De binnenruimte in de headset is namelijk te krap om over een normale bril te dragen. Het dragen van contactlenzen is wél mogelijk in combinatie met de bril. De lenzen kosten $99,- voor leeslenzen en $149,- voor een brilrecept op maat.

Vision Pro in vliegtuig

Vision Pro werkt met Bluetooth-accessoires en is ook te koppelen met een Mac, muis en toetsenbord. Zo kun je je Mac gebruiken terwijl je de Vision Pro op je hoofd hebt. Het scherm is dan extra goed zichtbaar, zodat je geen extern display meer nodig hebt. Tijdens het reizen kun je in een virtueel kantoor zitten door de headset op je hoofd te zetten. Daarnaast kun je de headset gebruiken om films en series te kijken, waarbij een ‘immersive’ effect ontstaat omdat het scherm beeldvullend is.

Apple Vision Pro

Functies van de Vision Pro-headset

De Vision Pro is geschikt voor diverse toepassingen. Apple probeert voor de headset een brede groep toekomstige gebruikers te interesseren, met toepassingen op het gebied van samenwerken, games en productiviteit.

Bij het opzetten van de bril krijg je je thuisomgeving te zien, met daarin zwevend een laag met apps en toepassingen. De apps worden dus geprojecteerd. Je kunt aan de Digital Crown draaien om te wisselen tussen ‘full immersion’ in VR of teruggaan naar je huiskameromgeving. Er zitten allerlei mogelijkheden in, zoals een 3D-object uit een bericht trekken en projecteren. Dit doet wel denken aan de eerste AR-toepassingen, waarbij je een IKEA-meubelstuk in de kamer kon plaatsen. Je ziet dit nu niet op je iPhone scherm, maar in een ‘immersive’ omgeving via je headset.

Vision Pro

Op de bril zijn 3D-films te kijken, zoals de Avatar-films. Disney-topman Bob Iger beloofde tijdens de aankondiging van Vision Pro dat er meteen al diverse films te zien zullen zijn. Zo kun je tijdens het kijken van The Mandalorian extra infopagina’s opvragen. Daarnaast werkt Disney aan nieuwe AR-ervaringen. De Disney+ app zal op de dag van de release meteen beschikbaar zijn.

Er zullen bij de start meer dan 100 Apple Arcade-titels beschikbaar zijn op Vision Pro. Om te zorgen dat alles zo realistisch mogelijk klinkt is er sprake van Spatial Audio. Maar er wordt ook gebruik gemaakt van LiDAR en Audio Ray Tracing om de audio aan te passen aan jouw kamer.

Vision Pro voorbeeld
Vision Pro voorbeeld
Vision Pro voorbeeld

De Vision Pro draait op het besturingssysteem visionOS, dat eigenschappen van iOS, iPadOS en macOS combineert. Volgens Apple is visionOS het eerste besturingsysteem dat vanaf de grond is opgebouwd voor spatial computing.

Speciaal voor ontwikkelaars is er een nieuwe app, genaamd Reality Composer Pro, die je helpt om bestaande apps om te zetten naar spatial computing-omgevingen.

Er zijn 5.000 patenten vastgelegd om deze headset mogelijk te maken. Het is volgens Apple “the most advanced personal electronics device ever”. Of dit ook gaat betekenen dat gebruikers enthousiast worden, is een kwestie van afwachten.

Review Vision Pro

Op iCulture publiceerden we in februari onze review van de Vision Pro, die vanuit de VS is aangeschaft. Daarin bespreken we onze ervaringen, draagcomfort, wat je nu eigenlijk allemaal met de Vision Pro kan doen en nog veel meer. Dit is onze (gedeeltelijke) conclusie van de Vision Pro review:

Met Vision Pro haal je een stuk toekomst in huis. De verwachtingen die ik van te voren had zijn meer dan overtroffen. Mijn persoonlijke hoogtepunten zijn de panoramafoto’s, Spatial Video’s, Immersive Videoen het kijken van films en series in een Environment. Naast entertainment is de Vision Pro ook prima te gebruiken als werktool. Dankzij de multitask-opties en het virtuele scherm van je Mac kan je op elke plek in huis werken, zonder extra monitoren nodig te hebben.

In onze volledige Vision Pro review lees je het uitgebreide verhaal met ervaringen.

Bekijk ook

Review: Apple Vision Pro, de ruimtelijke computer van de toekomst

Voormalig iCulture-stagiair Hugo heeft de Apple Vision Pro voor ons getest en in deze review lees je zijn ervaringen. Is dit de toekomst? Of valt er nog veel aan te verbeteren?

Verder lezen over Apple’s eerste headset:

Bekijk ook

visionOS: alles over de software van Apple Vision Pro

Alles over visionOS, het besturingssysteem voor Apple's mixed reality-headset. Lees meer over de functies, het ontwerp, de mogelijkheden, apps, beschikbaarheid en meer.

Informatie

Laatst bijgewerkt
februari 2024
Device
Vision Pro