The Banner Saga

Game van de Week: The Banner Saga

De iOS-game The Banner Saga is eindelijk in de App Store uitgekomen. Het spel zamelde in 2012 nog 700.000 dollar in op Kickstarter.

The Banner SagaHet strategische rollenspel The Banner Saga zamelde meer dan 700.000 dollar in op Kickstarter in 2012. Nu is de game dan toch eindelijk beschikbaar voor de iPhone en iPad. In The Banner Saga leid je een groep vikingen tijdens hun barre tocht door het land. Met een prijskaartje van €8,99 is dit wel een vrij prijzige game.

Dit artikel verscheen eerder, maar is uitgebreid en opnieuw gepubliceerd omdat The Banner Saga onze Game van de Week is.

The Banner Saga komt op screenshots en in video’s vooral over als een strategisch rollenspel. En dat is op zich waar: je voert je troepen aan van bovenaf, en moet beurt voor beurt bepalen wie waar staat. Boogschutters moeten achteraan blijven, terwijl de zwaard- en bijlvechters de zware klappen vangen. Verslaat een personage genoeg vijanden, dan mag hij worden gepromoveerd en wordt hij sterker.

The Banner Saga

Buiten deze gevechten is The Banner Saga alleen een heel ander soort game: dan leid je een karavaan die door een wild, Noors fantasielandschap reist en alles moet doen om te overleven. Dat is niet een simpele kwestie van proviand inslaan tussen steden door: je krijgt speciale situaties voor je kiezen waarin je de juiste keuze maakt. Zo hadden wij bijvoorbeeld een dronken vandaal in ons kamp die flink wat schade veroorzaakte. Dan moet je kiezen: knoop je hem op om hem een voorbeeld te maken? Negeer je zijn streken? Of dwing je hem om excuses te maken? Je keuzes hebben effect op het moraal van je team, en dat heeft weer invloed op gevechten en latere dialogen. The Banner Saga is hiermee een interactief boek, waarin je de moeilijke keuzes van een leider moet maken.

The Banner Saga art

The Banner Saga is duur

The Banner Saga-ontwikkelaar Stoic is een voorvechter van premium games. In een recent interview was Stoic nog gefrustreerd dat mensen bereid zijn honderden euro’s aan een iPad te betalen, maar vervolgens niet een paar euro voor een game willen neerleggen. Een frustratie die Apple volgens de ontwikkelaar zou delen.

Hoewel The Banner Saga relatief duur is voor een iOS-game, koop je wel een complete ervaring. Je kunt flink wat uren in dit spel steken, zonder dat je ooit een in-app aankoop zult tegenkomen. Tijdens je vikingtocht maak je de nodige keuzes die invloed hebben op je karavaan. Deze iOS-versie van The Banner Saga is gelijkwaardig aan de eerder verschenen pc-game, die met een gemiddelde Metacritic-score van 80 goed werd ontvangen. Een kleine waarschuwing: The Banner Saga vereist een iPhone 4s of nieuwer.

Een goed boek

Diepe gevechten en een goed verhaal zorgen voor een unieke ervaring in The Banner Saga. De hele game voelt aan als een goed boek, waardoor het eigenlijk heel erg eng is dat we invloed hebben op de uitkomst. Je moet immers besluiten maken die invloed hebben op de personages die je leuk vindt. Dit is een game om je helemaal in te verdiepen, terwijl je bijvoorbeeld ‘s avonds laat in bed ligt.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 3 oktober 2014, 17:25
Categorie Apps
Onderwerpen banners, gvdw, kickstarter

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.