smartCARD: iPhone-accessoire meet cholesterolniveau’s

De smartCARD is een iPhone-accessoire voor je iPhone-camera waarmee je cholesterol kunt meten.
Bastiaan Vroegop - · Laatst bijgewerkt:

Smartcard cholesterol 1Onderzoekers aan de Cornell-universiteit hebben een iPhone-accessoire ontwikkeld waarmee je bloed, zweet of speeksel kunt analyseren om je cholesterolniveau’s te bepalen. Je bevestigt de smartCARD voor de camera van de iPhone, waarna je er een meetstrip insteekt met daarop de vloeistof waarmee je het cholesterolniveau wilt meten. De strip verandert van kleur en de smartCARD gebruikt een speciale flitser om de materiaal zo goed mogelijk te belichten. Hierdoor kan een iOS-app de kleur van de teststrip vastleggen en je cholesterolniveau bepalen.

Smartcard cholesterol 2Een van kleur veranderende strip zou je met je eigen ogen kunnen analyseren, maar de smartCARD kan door het gebruik van je iPhone-camera en een zeer specifieke flitser in theorie een stuk preciezer zijn. De kleuren worden immers in vooraf bepaalde lichtomstandigheden vastgelegd en de iPhone kan de bepaalde kleuren met precisie vergelijken met een database. De smartCARD kan binnen een minuut met resultaten komen.

Op het moment bevindt de smartCARD zich nog in een testfase, wat betekent dat het accessoire nog niet verkrijgbaar is. Op het moment kan de app ook alleen nog maar de totale hoeveelheid cholesterol waarnemen. De onderzoekers willen het mogelijk maken om een onderscheid te maken tussen goede en foute cholesterolsoorten (LDL en HDL). Er wordt ook gekeken naar de mogelijkheid om vitamine D-niveaus te detecteren.

De uCheck Universal meet op vergelijkbare wijze teststrips om glucose, eiwitten en andere stoffen in urinemonsters te identificeren. De makers van dit accessoire beweren met net zoveel precisie als dure meetapparatuur gegevens te bieden. Daar lijkt het grote voordeel voor beide medische accessoires ook in te zitten: ze willen een betaalbaar alternatief bieden, zodat mensen ook buiten de doktersbezoeken om hun cholesterol in de gaten kunnen houden. Maar dan moet de smartCARD wel beduidend goedkoper worden dan de huidige medische apparatuur; een prijs is namelijk nog niet bepaald.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 23 december 2013, 11:39
Categorie Accessoires
Onderwerp medisch

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.