Nokia CEO vindt iPhone nog steeds een niche-product

Het marktaandeel van Nokia in de VS is de afgelopen tijd gedaald van 20% naar 7%. Toch ziet Nokia's CEO geen reden om te leren van het succes van de iPhone. De iPhone is volgens hem niet meer dan een niche.

Nokia 7373De aandelen van Nokia daalden afgelopen donderdag met 10% toen bleek dat de verwachte winstgroei van 25% niet werd gehaald. De behaalde nettowinst van 1,22 miljard euro in het eerste kwartaal van 2008 bleef achter op de verwachtingen van analisten, die op 1,38 miljard euro hadden gerekend. Een van de oorzaken van de tegenvallende groei is dat het Nokia maar niet lukt om de Amerikaanse markt te veroveren.

Sterker nog: het gaat bergafwaarts; het marktaandeel van Nokia in de VS daalde het afgelopen kwartaal opnieuw. Eigenlijk zou Nokia CEO Olli-Pekka Kallasvuo iets kunnen opsteken van het succes dat Apple met de iPhone heeft, maar het lijkt er niet op dat plannen daartoe heeft. In een interview noemde Kallasvuo de iPhone niet meer dan een “niche-product”.

Analisten van Citigroup zijn bezorgd dat Nokia voor het tweede kwartaal geen belangrijke producten heeft gepland. Het bedrijf heeft gezegd dat het geen iPhone-achtig touchscreen-apparaat op de markt gaat brengen. Toch is Nokia bezig om met de Nokia Tube zo’n apparaat te ontwikkelen. Kallasvuo was eerder gemengd positief over de iPhone: hij zag het als eerste geloofwaardige nieuwkomer in de huidige telefoonmarkt.

MacDailyNews schrijft dat de Nokia CEO niet begrijpt wat hem te wachten staat of het juist uitstekend begrijpt maar geen antwoord heeft. Volgens Neil Mawston, directeur van Strategy Analytics, is het marktaandeel van Nokia in de VS de afgelopen twee jaar gedaald van 20% naar 7%. Nokia heeft steeds opnieuw bevestigd dat de Amerikaanse markt belangrijk voor ze is en dat ze er alles aan doen om marktaandeel te winnen. Op de CES ging het nieuws dat Nokia 10 tot 12 specifiek Amerikaanse toestellen zou uitbrengen. Maar het is inmiddels april en er zijn nog geen toestellen aangekondigd. Volgens Mawston ligt het probleem deels bij de slechte relatie die Nokia met de Amerikaanse mobiele operators heeft.

Meer info: Smartmoney

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 19 april 2008, 16:42
Categorie iDevices
Onderwerpen ceo, nokia

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.