Nieuwe opslagtechnologie van IBM: half miljoen muzieknummers op zak, batterijduur van een week

Een nieuwe opslagtechnologie van IBM met de naam 'racetrack' zorgt ervoor dat je straks 500.000 muzieknummers op zak kunt hebben, op een apparaat dat veel goedkoper is om te produceren en dat een weeklang meegaat op een enkele batterijlading.

Racetrack opslagtechnologie IBMEen nieuwe digitale opslagtechnologie van IBM zou de opslagcapaciteit en de batterijduur van de iPod, iPhone en andere mobiele apparaten met een factor tien kunnen verhogen. De technologie wordt beschreven in een artikel in de huidige uitgave van het wetenschapstijdschrift Science. Daaruit blijkt dat de technologie in lijn is met NAND-flashgeheugen, maar veel sneller en met een veel langere levensduur. Het geheugen heeft de naam ‘racetrack’ gekregen en slaat informatie op tussen muren die tussen magnetische domeinen bestaan. De informatie beweegt zich rond kolommen met extreem hoge snelheid, vandaar de link met racebanen.


Wetenschappers bij IBM beweren dat de technologie het mogelijk maakt om digitale mediaspelers te maken die een half miljoen muzieknummers kunnen bevatten, veel minder geld kosten om te produceren en een week lang meegaan op een batterijlading. Gigantische hoeveelheden informatie in je broekzak, belooft Stuart Parking, leider van het onderzoeksteam van IBM in San Jose (Californië).

De racetrack-technologie kan ook leiden tot 3D-microelectronica waardoor nog meer transistors op een ultradune plak silicium kunnen worden ondergebracht. Binnen tien jaar zal racetrack-geheugen daadwerkelijk in electronica opduiken.

Via: Times Online

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 13 april 2008, 15:20
Categorie iDevices
Onderwerpen online opslag, racegame
14 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.