Nieuwe iPhone-firmware op komst? Naaah…

De Volkskrant gaat terug in te tijd: aanstaande vrijdag verwachten ze firmware 1.1.2 en waarschuwen dat illegale iPhones veranderen in een sarcofaag.

FUDEven dachten we dat we een belangrijk nieuwtje hadden gemist: de Volkskrant meldt namelijk dat er een zwarte vrijdag op komst is, die bezitters van gehackte iPhones doet sidderen. Maar wacht eens even… die geruchten over firmware 1.1.3 waarover we het laatst hadden, bleken uiteindelijk niet waar te zijn, waar gaat dit nieuws dan over? De Volkskrant blijkt echter het spoor totaal bijster: “Aanstaande vrijdag, als de iPhone ook in Groot-Brittannië en Duitsland wordt geïntroduceerd, wordt volgens diverse weblogs over Apple opnieuw een update (versie 1.1.2) uitgebracht”. De datum van dit merkwaardige nieuws? Vandaag, 12 december 2007.

VolkskrantVanochtend om 7:15 uur is het artikel gepubliceerd en om 11:36 uur is het nieuwtje nog eens bijgewerkt. ‘Zwarte vrijdag’ is inmiddels meer dan een maand geleden en de gevreesde firmware 1.1.2 is er ook al een paar weken. Nu kan het gewoon een slapende redacteur of een foutje in het systeem van de Volkskrant zijn, waardoor de datum op magische wijze is gewijzigd, maar toch… Dit is wel het nieuws dat de doorsnee (intellectuele) Nederlander onder ogen krijgt, die vervolgens concludeert dat hacken blijkbaar illegaal is en dat de iPhone door Apple’s ingrijpen onherroepelijk verandert in een ‘sarcofaag’, zoals de krant het noemt.

Enige nuance zit er niet in: wie dit leest en niet te diep in de materie zit moet wel concluderen dat illegale toestellen gegarandeerd niet meer werken. Over de optie om NIET te upgraden wordt met geen woord gesproken en over remedies, voorzorgsmaatregelen en virginizers evenmin. Misschien is dat te technisch voor Volkskrant-lezers, maar de krant zit hiermee dubbel fout: er ontstaat bij het publiek een indruk die niet klopt, terwijl de informatie inhoudelijk ook nog niet eens deugt. Dan is het geen wonder dat er zoveel misverstanden de ronde doen.

Lees het artikel bij de Volkskrant zelf of klik op de afbeelding om een screenshot ervan te zien.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 12 december 2007, 15:47
Categorie Achtergrond
Onderwerpen firmware, volkskrant

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.