ios 8 banner wwdc

‘iOS 8 is alleen voor nerds’

iOS 8 spreekt gewone gebruikers helemaal niet aan. Extensies, appspecifieke wachtwoorden, handoff... het is alleen leuk voor nerds.

ios 8 banner wwdcHandoff, Continuity, widgets, appspecifieke wachtwoorden… staat er iets in dit rijtje waar oma’s met iPads warm voor lopen? Waarschijnlijk niet. Wired denkt te weten waarom de adoptie zo traag verloopt. iOS 8 spreekt de gewone gebruikers helemaal niet aan. Ze snappen niks van de nieuwe functies.

Bij iOS 7 was alles anders

Bij iOS 7 verliep het allemaal anders. iOS 7 kreeg een compleet nieuw uiterlijk, wat iedereen meteen opviel. Het leidde tot heftige discussies of de witte vlakken mooi of lelijk waren. Iedereen kon erover meepraten, iedereen kon er met één oogopslag een mening over hebben. Er werd geklaagd over het verdwijnen van de houten boekenplank en over de akelig kille uitstraling. Maar tegelijk waren mensen benieuwd: ze wilden het zelf ervaren. En zodra ze gewend waren aan het nieuwe uiterlijk, wilden ze dat appontwikkelaars hun apps ook aanpasten aan het nieuwe uiterlijk. Voor ontwikkelaars betekende dat vaak, dat ze iOS 7 verplicht stelden. Als gebruiker moest je wel upgraden om je favoriete app te blijven gebruiken.

Lees ook: Opinie: Is Apple de weg kwijt?

iOS 8 is een nerdrelease

Bij iOS 8 is alles anders. De update lijkt aan de buitenkant niet zo heel interessant voor een doorsnee gebruiker. Apple-experts snappen dat met iOS 8 de basis is gelegd voor de volgende vijf jaar: er zijn radicale veranderingen doorgevoerd, met functies die voorheen ondenkbaar waren. Maar dat je nu met Touch ID je wachtwoorden kunt opvragen en telefoontjes op je iPad kunt ontvangen, lijkt triviaal. Apple hoefde toch alleen maar een schakelaartje om te zetten?

Natuurlijk speelt mee dat gebruikers zijn afgeschrikt door verhalen over bugs. En natuurlijk speelt mee dat er nog veel iPhone 4S’en in gebruik zijn, die je beter nog even niet kunt updaten. Ongetwijfeld speelt ook mee dat mensen met een 8GB- of 16GB-toestel nog niet eraan zijn toegekomen om opslagruimte vrij te maken voor de update. Maar misschien heeft Wired wel een punt, dat er bij iOS 8 gewoon veel minder noodzaak is om te updaten.

Ontwikkelaar Andrew Clark:

Het is een nerdrelease. Kun je voor niet-power-users één functie bedenken, waarom je zou willen upgraden? HomeKit en HealthKit zijn nutteloos totdat alle accessoiremakers aan boord zijn. Extensies en toetsenborden van derden zijn geweldig, maar een doorsnee gebruiker snapt het niet of maakt zich er niet druk over. De iCloud-fotobibliotheek is een grote sprong vooruit, maar het is nog in beta en staat standaard uitgeschakeld.

Hij voegt eraan toe:

iOS 8 legt het fundament voor de volgende vijf jaar iOS. Als we terugkijken zien we dat het een keerpunt is, maar momenteel geldt: als je de upgrade nog niet hebt gedaan, is er weinig druk om het alsnog te doen.

De gewone gebruiker ziet het vernieuwende van de functies in iOS 8 niet en is zich volgens Wired ook niet zo bewust dat Apple nu alvast voorbereidingen treft voor de toekomst.

Misschien wachten gebruikers wel met upgraden tot Apple functies aankondigt die ze echt nodig hebben. Voorlopig lijkt dat er nog niet van te komen: iOS 8.1 zal vooral gericht zijn op het oplossen van allerlei problemen die momenteel nog spelen. Rob Kwok van Crittercism denkt dat de adoptie van iOS in de komende maand wel naar 60 tot 70 procent oploopt. Dat lijkt een wat optimistische voorspelling, maar we zullen zien.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 10 oktober 2014, 10:10
Categorie iOS
Onderwerp ios 8

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.