outlook-ipad

Europees Parlement mag geen Outlook voor iOS meer gebruiken

De leden van het Europese Parlement mogen geen Outlook voor iOS meer gebruiken. De IT-dienst van de EU vindt het een zwaarwegend beveiligingsrisico.

outlook-ipadDe IT-dienst van het Europese Parlement waarschuwt de afgevaardigden voor het gebruik van Outlook voor iOS. Ze zien het als een zwaarwegende beveilingsrisico dat alle e-mailberichten langs Microsoft-servers worden gestuurd. We schreven daar al eerder over. In Nederland hebben De Persgroep en de TU Delft het gebruik van de Outlook-app voor iOS en Android al geblokkeerd om veiligheidsredenen. Overwegingen daarbij zijn, dat de e-mail via Amerikaanse servers wordt gestuurd, maar dat ook alle gegevens zoals contacten en wachtwoorden in de cloud worden opgeslagen. Dit geldt ook voor organisaties die lokale Exchange-servers hebben ingericht.


Bij de TU Delft is de overweging, dat de app handelt in strijd met het beveiligingsbeleid van de universiteit. Ze vinden het risico op misbruik van gegevens te groot. Nu sluit de IT-dienst van het Europese Parlement zich daarbij aan. In Microsoft’s privacybeleid voor Outlook voor iOS en Android is te lezen hoe er met data wordt omgesprongen. Als er bijvoorbeeld een verzoek van de Amerikaanse overheid binnenkomt, kan Microsoft de informatie beschikbaar stellen. Dat is natuurlijk ongewenst voor de Europese Parlementsleden, die vaak vertrouwelijke informatie uitwisselen. Ook blijkt uit Microsoft’s privacybeleid dat ze externe diensten voor klantenservice, e-mailmarketing en technische infrastructuur gebruiken, waarbij data in handen van buitenstaanders kan komen.

De IT-dienst van de EU roept alle medewerkers op om de Outlook-app per direct van de iPhone te wissen en een nieuw wachtwoord in te stellen.

Outlook voor iOS verscheen in februari en is gebaseerd op de al langer bestaande app Acompli. Een paar dagen geleden kwam de eerste update uit, met meer instellingen voor geavanceerde gebruikers.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

8 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.