Duitsland neemt halfslachtig afscheid van iPhone-monopolie

In Duitsland gaat vanaf 29 maart het monopolie op de iPhone van T-Mobile half open. Operator mobilcom-debitel gaat de iPhone vanaf eind maart in Duitsland verkopen, dankzij een contract met Apple. Maar het moet wel met T-Mobile abonnement.

iphone t-mobileIn diverse Europese landen is het inmiddels zover, dat meerdere mobiele operators de iPhone mogen verkopen. In Duitsland en Nederland is dat nog niet het geval: T-Mobile is de enige officiële aanbieder. De Duitse website Macnotes schijft nu, dat T-Mobile de huidige en de volgende generatie iPhones nog tot minstens 2011 zal blijven verkopen. Tot dat jaar loopt het contract tussen Apple en T-Mobile. In die periode zullen de iPhones ook steeds voorzien van T-Mobile-simlock in de winkel liggen. Maar in Duitsland blijkt er nu toch wat veranderingen te komen: mobilcom-debitel gaat de iPhone vanaf eind maart in Duitsland verkopen, maar wel met abonnement van T-Mobile. Nu zijn er ook in Nederland wel meer webwinkels en handelaren die iPhones buiten T-Mobile om verkopen, maar het verschil is dat mobilcom-debitel (een virtuele netwerkaanbieder) zelf een overeenkomst met Apple heeft gesloten.

Het Duitse blad WELT noemde eerder dat de overeenkomst tussen T-Mobile en Apple tot 2012 loopt. In Duitsland gaat de (officiële) markt dus wel wat meer open, maar je zit nog steeds aan een abonnement van T-Mobile vast. Vanaf 29 maart gaat de verkoop van start. In andere landen werd juist wel voor totaal andere operators gekozen. In Duitsland (waar het moederbedrijf van T-Mobile is gevestigd) schijnen beide partners het prima met elkaar te kunnen vinden: T-Mobile kan met partner Apple profiteren van een gunstig imago en Apple is tevreden met de mate waarin T-Mobile bezig is in Duitsland het netwerk uit te bouwen. Ook al zijn ze in Duitsland met het netwerk nog niet zover dat deze zomer een iPhone 4G aangekondigd kan worden. Als klein buurland zitten we waarschijnlijk aan dezelfde deal vast.

Macnotes herinnert ook nog even aan het feit, dat het gewoon is toegestaan om simlockvrije iPhones te importeren. Je zit dus net als in Nederland niet aan een T-Mobile-abonnement vast. Misschien dat de relatie tussen T-Mobile en Apple wat gaat verwateren nu de Duitse operator heeft aangekondigd een concurrent van de iTunes Store te gaan maken. Je kunt er straks multimedia, games, krantabonnementen, muziekvideo’s en e-books aanschaffen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 22 maart 2010, 13:21
Categorie Providers
Onderwerpen debitel, duitsland, t-mobile

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.