Apple’s Differential Privacy-functie is niet verplicht

Differential privacy niet verplicht in iOS 10 en macOS Sierra. Apple heeft aangegeven dat het opt-in is: het is standaard uitgeschakeld en niemand is verplicht om mee te doen.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

In iOS 10 en macOS Sierra heeft Apple een interessante nieuwe techniek ingebouwd. Het heet Differential Privacy en maakt het mogelijk om data van een groot aantal gebruikers te verzamelen, zonder dat je privacy in gevaar komt. Mocht je je daarover zorgen maken: Apple heeft nu bevestigd dat het niet verplicht is. Je bepaalt zelf of je gebruik maakt van Differential Privacy.


iOS 10

Differential Privacy

Differential Privacy is een techniek die Apple nog niet eerder heeft gebruikt in iOS en (momenteel nog) OS X. Het is bedoeld om bepaalde diensten slimmer te maken. Aanvankelijk zal het worden ingezet voor vier toepassingen:

  • Nieuwe woorden die gebruikers toevoegen aan hun lokale woordenboeken.
  • Emoji die je intikt, zodat Apple vervangende emoji kan voorstellen.
  • Deeplinks binnen apps, waarvan is toegestaan dat ze openbaar worden geïndexeerd.
  • Zoekacties binnen de Notities-app.

Bekijk ook

Wat is differential privacy? Zo beschermt Apple jouw data

Differential privacy is een techniek waarmee Apple gebruikersdata verzamelt. Lees hier wat differential privacy is en hoe Apple ervoor zorgt dat jouw gegevens veilig zijn.

Om een actueel voorbeeld te geven: als heel veel gebruikers opeens het woordje ‘brexit’ toevoegen aan hun autocorrectie-woordenlijst, dan kan Apple daaruit concluderen dat het blijkbaar een veelgebruikt woord is. Ze kunnen het dan toevoegen aan de woordenlijst voor iedereen. Hetzelfde geldt voor emoji: als veel mensen een pizzapunt-icoontje gebruiken als ze praten over pizza, dan weet Apple dat het vervangen van ‘pizza’ door een pizzapunt-icoontje gebruikelijk is.

emoji vervangen in iOS 10

Apple gaat dus niet de foto’s op iCloud gebruiken om de beeldherkenningsfuncties in iOS 10 te trainen. In plaats daarvan gebruiken ze andere fotocollecties om algoritmes op te bouwen. De gezichtsherkenning in iOS 10 is dan ook geen bedreiging van je privacy: die werkt alleen lokaal, op je eigen toestel.

Maak je je over de eerder gegeven 4 toepassingsgebieden ook zorgen, dan is het goed om te weten dat het standaard staat uitgeschakeld. Meedoen werkt op basis van opt-in: je geeft zelf aan dat je wilt meedoen. Als je vervolgens toch nog aanbevelingen of suggesties krijgt, gaat het om lokale intelligentie op je toestel zelf. Er wordt geen gebruik gemaakt van data in de cloud en er wordt ook geen data gedeeld.

iOS 10

iOS 10 is de grote update voor iPhone en iPad, die in september 2016 verscheen. In dit overzicht lees je meer over de functies, voor welke toestellen de update geschikt is en wat de grootste vernieuwingen waren. De update is opgevolgd door iOS 11.

iOS 10

Reacties: 23 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.