Apple onderneemt actie tegen iOS Beta-verkopers

Apple is in actie gekomen tegen aanbieders van iOS 6 bèta's.

iOS 6 PassbookJe bent geen ontwikkelaar, maar je wilt wel iOS 6 alvast proberen. Geen probleem: er zijn allerlei ontwikkelaars die je best willen helpen. Sterker nog: er zijn commerciële bedrijven die weinig meer doen dan het aanbieden van testaccounts om iOS-beta’s te kunnen installeren. Het is een lucratieve business: je betaalt 99 dollar per jaar en kunt vervolgens aan 100 mensen testaccounts verkopen voor een prijs van bijvoorbeeld $10. Apple lijkt nu in actie te zijn gekomen tegen meerdere aanbieders, waaronder UDIDactivation.com.

Ze zijn offline gehaald door Apple, blijkt uit informatie die Macstories verzamelde. Eén van hen blijkt sinds juni al 75.000 dollar te hebben verdiend aan het verkopen van iOS 6 beta’s. Apple diende klachten in bij de hostingproviders van de betrokken sites en beriep zich daarbij op de Amerikaanse copyrightwet DMCA. Maar de eerder genoemde ondernemer is niet onder de indruk. Hij vindt dat zijn bedrijf de richtlijnen van iOS 6 niet overtreedt en is vast van plan om een soortgelijke site te starten, die beter bestand is tegen acties vanuit Apple. Toch staat er in het systeem waar je de UDID’s van testtoestellen invoert:

Your iOS Developer Program membership can be terminated if you provide pre-release Apple Software to anyone other than employees, contractors, and members of your organization who are registered as Apple Developers and have a demonstrable need to know or use Apple Software in order to develop and test applications on your behalf. Unauthorized distribution of Apple Confidential Information (including pre-release Apple Software) is prohibited and may subject you to both civil and criminal liability.

Een andere iOS beta-handelaar zegt dat alle ophef is ontstaan na een artikel in WIRED vorige maand, met de titel ‘Want iOS 6? No Problem: Buy It Now From a Scofflaw Developer’. Apple zou zich daardoor hebben gerealiseerd wat de omvang van het probleem is, en besloten hebben om actie te ondernemen. Toen iOS 5 beta vorige zomer beschikbaar kwam, ondernam Apple overigens ook al actie, maar deed dat op beperkte schaal. Deze keer lijken de handelaren harder te worden aangepakt.

Voor ontwikkelaars is het nadelig dat gewone gebruikers toegang hebben tot iOS-beta’s. Ze vervuilen de App Store met 1-sterrenreviews waarin ze klagen dat bepaalde apps niet meer werken. Terwijl iOS-beta’s juist zijn bedoeld voor ontwikkelaars, om te testen of hun apps compatibel zijn met de nieuwe firmware.
Ook installeren veel gebruikers een iOS 6 beta op een toestel dat ze dagelijks nodig hebben. Gaat er iets mis, dan zitten ze meteen met de handen in het haar omdat ze niet meer kunnen bellen en internetten.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 9 juli 2012, 7:00
Categorie Apple
Onderwerpen ios 6, udid

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.