Apple Transparency Report 2018

Apple’s nieuwste privacyrapport laat ook verwijderde apps zien

Minder verzoeken, meer data in Nederland en België

Apple heeft het nieuwste Data Transparency Report uitgebracht, waarin is te lezen hoeveel dataverzoeken vanuit de overheid zijn binnengekomen. In Nederland en België werden minder verzoeken ingediend, maar het ging om meer data.

Apple’s Data Transparency Report H2 2018

Apple heeft sinds een halfjaar een mooie webpagina waar je alles over dataverzoeken door de overheid kunt nalezen. Dit jaar laat Apple in de PDF-versie van het rapport ook zien hoeveel verzoeken er zijn binnengekomen om apps uit de App Store te verwijderen. Het gaat om de periode van juli t/m december 2018. Voor Nederland werd 46% van de verzoeken ingewilligd, voor België maar liefst 92%! De Belgische overheid vraagt bovendien veel meer data op.

Om een indruk te geven van het aantal dataverzoeken:

  • Nederland: 28 verzoeken (vorig halfjaar 28)
  • België: 171 verzoeken (vorig halfjaar 216)
  • China Mainland: 689
  • Frankrijk: 943
  • Verenigde Staten: 4680
  • Duitsland: 12.343

Duitsland is bovendien wereldwijd koploper, met drie keer zoveel dataverzoeken als de nummer twee, de VS.

In Nederland ging het in totaal om 88 toestellen, in België om 394 toestellen. In de meeste gevallen gaat het om financiële informatie, in een beperkt aantal gevallen willen de overheden accountinformatie hebben en slechts een handjevol situaties heeft betrekking op noodsituaties. Op dit punt gaat het Verenigd Koninkrijk aan kop, met 198 emergency-verzoeken.

Dataverzoeken Nederland 2018
Deze grafiek toont het totale aantal dataverzoeken in 2018 vanuit Nederland, dus niet alleen het tweede halfjaar.

Rapportage over verwijderde apps
Nieuw is dat Apple nu vermeldt hoeveel apps er op verzoek van overheden zijn verwijderd. Dit is verdeeld in twee groepen: wettelijke overtredingen en overtredingen van platformregels. Apple zegt dat daarbij stappen zijn ondernomen als dat wettelijk was verplicht. China diende de meeste verzoeken in, namelijk 56 verzoeken voor het verwijderen van 626 apps. Maar liefst 55 verzoeken werden ingewilligd, wat leidde tot het verwijderen van 517 apps op verzoek van China. Volgens Apple ging het in de meeste gevallen om porno- en gok-apps.

Rusland staat op de tweede plaats met 10 verzoeken, die betrekking hadden op 11 apps. Nederland diende 2 verzoeken in voor het verwijderen van 8 apps. Die werden allemaal verwijderd. De meeste hadden te maken met illegaal gokken. Apps die op verzoek van Saoedi-Arabië werden weggehaald zouden vooral lokale privacywetten overtreden. In totaal kreeg Apple 80 verzoeken voor 770 apps, waarvan 634 daadwerkelijk offline werden gehaald.

Dataverzoeken België 2018

De PDF-versie van het rapport is hier te vinden. De pagina van Nederland vind je hier en die van België vind je hier.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 3 juli 2019, 8:27
Categorie Apple
Onderwerpen overheid, privacy

Plaats een reactie

Als je een eigen afbeelding bij je reactie wil, moet je je aanmelden bij Gravatar. Daar kun je jouw e-mailadres koppelen aan een afbeelding.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren?
Laat het ons weten!

    Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Respecteer onze algemene gedragsregels. Gebruik voor eventuele spelfouten of andere opmerkingen met betrekking tot het artikel s.v.p. onze artikelrapportage. Voor opmerkingen over ons moderatiebeleid kun je ons contactformulier gebruiken. Reacties met betrekking hierover worden als off-topic beschouwd.
    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactiegegevens worden verwerkt.