Apple meldt autoriteiten dat ze zelfrijdende auto’s willen testen

Apple vraagt in de brief de Amerikaanse autoriteiten om de regels voor het testen van zelfrijdende auto's te versoepelen, zodat nieuwkomers meer kans hebben. Het laat zien dat Apple daadwerkelijk wil gaan testen.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl -

Apple heeft de Amerikaanse overheidsdienst NHTSA gevraagd om het beleid te versoepelen voor nieuwkomers in de auto-industrie. De National Highway Traffic Safety Administration is verantwoordelijk voor de Amerikaanse regelgeving rond openbare verkeerswegen. Het is misschien wel het meest openbare uiting dat Apple ambities heeft in de auto-industrie.


Magna Steyr, concept car uit 2012

Apple wil gelijke behandeling voor testen van zelfrijdende auto’s

In een brief aan de NHTSA vraagt Apple-topman Steve Kenner dat de federale regels over zelfrijdende voertuiten (Federal Automated Vehicles Policy, PDF) goed in elkaar steekt op het gebied van veiligheid, maar dat de regels wel iets aangepast kunnen worden voor nieuwkomers. De regels zijn bedoeld voor zelfrijdende auto’s, die zowel door Apple en Google, maar ook door traditionele autofabrikanten zoals Ford, Toyota en Volkswagen ontwikkeld worden. Steve Kenner werkt bij Apple als Director of Product Integrity, niet te verwarren met de Steve Kenner die bij Ford werkt.

De brief van Kenner benadrukt bepaalde aandachtspunten en aanpassingen, die de indruk wekken dat Apple het onderwerp diepgravend heeft bestudeerd. Apple vindt dat drie ethische punten meer aandacht behoeven: de gevolgen van automatisch genomen beslissingen, het waarborgen van privacy en beveiliging en de impact van zelfrijdende voertuigen op de publieke zaak, bijvoorbeeld werkgelegenheid. Bij zelfrijdende voertuigen zijn er heel wat minder chauffeurs nodig.

Bekijk ook

Apple Car concept uit 2021

Terugblik Apple Car: dit waren Apple’s (mislukte) autoplannen

Er gingen jarenlang geruchten over een zelfrijdende auto van Apple. Wat is de stand van zaken rondom de Apple Car? Wat is Project Titan? En waarom is Apple ermee gestopt?

Apple stelt voor om anonieme data te delen, zonder dat de privacy van gebruikers in gevaar komt. Deze data kan worden gebruikt om (bijna-)aanrijdingen en soortgelijke incidenten te voorkomen. Apple wil ook veranderingen zien voor nieuwkomers. Het beleid van NHTSA stelt als eis dat bedrijven al goedkeuring hebben voor testen op openbare verkeerswegen. Traditionele autofabrikanten zijn daarbij in het voordeel, omdat ze gebruik kunnen maken van hun bestaande vergunning, zonder deze opnieuw aan te vragen voor nieuwe voertuigen. Terwijl de Apple Car pas mag gaan rijden als alle papierwerk geregeld is.

Apple beroept zich daarbij op het aanjagen van innovatie en eerlijke concurrentie en het vergroten van de veiligheid, als zoveel mogelijk deelnemers mee kunnen doen. Nieuwkomers moeten daarbij gelijk behandeld worden, in vergelijking met bestaande partijen, vindt Apple-medewerker Kenner. De NHTSA kan de huidige wet (FAST Act) niet aanpassen, maar kan wel de Federal Automated Vehicles Policy wijzigen zodat bedrijven zoals Apple makkelijker aan de slag kunnen gaan met testen.

Zelfrijdende auto of softwareplatform?
Er gaan al meer dan een jaar geruchten dat Apple interesse heeft in het ontwikkelen van een eigen auto. Deze ‘Apple Car‘ wordt ontwikkeld in Project Titan, een team waar inmiddels meer dan 1.000 technici voor zijn ingehuurd. Ze zouden werken vanuit een geheim lab in Sunnyvale (Californië). Apple heeft ook medewerkers uit andere teams gehaald om aan Project Titan te werken. Het autoproject zou wel met horten en stoten verlopen en Apple zou ook meermaals de focus hebben verlegd, onder andere van het ontwikkelen van een volledig zelfrijdend fysiek voertuig naar het ontwikkelen van een softwareplatform voor zelfrijdende voertuigen. Ook zou Apple bezig zijn om Augmented Reality-navigatie te testen om te zorgen dat je tijdens het autorijden meer informatie in beeld krijgt zonder op het iPhone-schermpje te hoeven kijken.

Het lijkt erop dat Apple nog alle mogelijkheden overweegt en dat we pas over twee of drie jaar meer duidelijkheid krijgen wat Apple uiteindelijk van plan is. Wat uit de brief blijkt, is dat Apple graag bereid is om allerlei data met andere partijen te delen, maar dat de privacy wel gewaarborgd moet blijven.

De auto bovenaan dit artikel is de Magna Steyr, een concept car uit 2012.

Reacties: 2 reacties

  1. In feite vraagt Apple om netneutraliteit voor de openbare weg. Ik stel voor dat we dit voortaan wegennetneutraliteit noemen. Of wat korter in het Engels: roadneutrality

  2. Op zich prima dat Apple een neutrale uitgangspositie claimt. Dat mag iedereen doen.
    Alleen heb ik nu niet het idee dat dit nu de echte barriere is waar ze tegenaan lopen. Want ze kunnen prima testen op hun eigen inhouse testbanen en industrieterreinen. En er kan een hoop real-life testdata verzameld worden in grote steden binnen de juridische contouren (die zijn nogal lenient te noemen) waarmee je heel veel R&D kan plegen.
    Wat Daimler, BMW, Google, Volvo, Ford, Audi ook al doen.
    Op dat gebied moet Apple zich nog helemaal bewijzen, en het is – naar het lijkt – inmiddels al tegen een enorme achterstand aangelopen, nu deze fabrikanten die meteen van start zijn gegaan al werkende prototypes hebben.
    Mijn beeld van Apple is dat ze vnl. conceptueel bezig zijn en vooral (weer) in de PR meedoen. Zo wordt opnieuw met grote getallen gesmeten (1000 man) wat in de autoindustrie marginaal (zelfs lachwekkend) is. Topmensen uit de auto-industrie worden vervangen door Apple veteranen die veel minder verstand en ervaring in de auto-industrie hebben. Allemaal te weinig voor een concrete (laat staan ”heersende”) rol in de autoindustrie. Dat zal als autofabrikant of als serviceverlener uberhaupt lastig worden omdat de grote fabrikanten daar echt niet op zitten te wachten. Ook bij wegenneutraliteit is niemand verplicht met Apple in zee te gaan. Een partner vinden lukt dan ook vooralsnog niet. De manier waarop CarPlay gelanceerd is, geeft te denken. Veel aplomb, erg moeizaam lanceertraject omdat men Apple uiteindelijk meer als bedreiging dan als opportunity ziet, en CarPlay is inmiddels in functionaliteit voorbijgestreefd door de merk-eigen infotainment systemen.
    De universaliteit en het bereik van Apple in andere sectoren is sowieso veel kleiner dan de leiding denkt en dat wordt een steeds meer een probleem.
    Op de eigen thuismarkt worden ze in elk geval harder links ingehaald dan dat ze andere sectoren “overnemen”.
    Ik zie ze daar liever eerst eens terugvechten.