macOS Tahoe bento overzicht

Hands-on met macOS Tahoe: een vernieuwende update die wat mist

In deze preview van macOS Tahoe lees je onze eerste indrukken van de grote Mac-update van 2025. Alles is in een nieuw jasje gegoten en daar bovenop komt er nog een aantal interessante macOS functies. Hoe bevallen deze tot nu toe?

De afgelopen jaren bracht macOS elk jaar een aantal nieuwe functies, maar de echt grote vernieuwingen bleven vaak uit. Veel updates voelden als verfijningen in plaats van vernieuwingen, met hooguit een paar opvallende toevoegingen per versie. Met macOS Tahoe lijkt daar verandering in te komen. Tijdens de aankondiging viel direct op hoeveel Apple deze keer heeft aangepakt: een compleet vernieuwd design met Liquid Glass, een krachtigere Spotlight, nieuwe apps, uitbreiding van Continuïteit en het afscheid van de vertrouwde Launchpad.

Inmiddels zijn we bijna een maand verder en zijn er twee ontwikkelaarsbeta’s verschenen. Net voor de publieke beta is dit het moment om de eerste balans op te maken. Wat kun je straks verwachten van macOS Tahoe als het na de zomer voor iedereen beschikbaar komt? Wat merk je straks in het dagelijks gebruik? In deze preview delen we onze eerste indrukken en ervaringen met de vernieuwingen die nu al in de betaversie te vinden zijn.

Tekst en review: Sasha Koevoets (@Koevoeeets). Het testen is uitgevoerd met de eerste en tweede beta van macOS Tahoe. Rond de release van de update in september zullen we deze (p)review updaten met ons definitieve oordeel.

Over het testen van beta’s en deze macOS Tahoe preview

Wij hebben voor deze macOS Tahoe preview de eerste twee beta’s van macOS Tahoe geïnstalleerd op een iMac 2021 met M1-chip, 8GB RAM en 256GB opslag. Op dit model kun je alle functies testen die op dit moment voor macOS Tahoe beschikbaar zijn gesteld in de beta, maar sommige functies werken niet in Nederland. Mocht je ook van plan zijn om de beta te testen, dan raden we aan om dit niet te doen op een Mac die je dagelijks gebruikt. Er zitten nog bugs en andere foutjes in die het dagelijks gebruik kunnen belemmeren.

Algemene indruk: het bestaande verder verfijnd

Apple zet met macOS Tahoe duidelijk in op verfijning. De rode draad? Eén samenhangend designverhaal, waarbij het nieuwe Liquid Glass-uiterlijk centraal staat. Deze glasachtige stijl is al zichtbaar op iOS en iPadOS, maar maakt ook zijn entree op de Mac. Het resultaat: vernieuwde app-iconen en een transparante menubalk die je achtergrond subtiel laat doorschemeren – het oog wil ook wat.

Maar macOS Tahoe draait niet alleen om uiterlijk. Onder de motorkap gaat er namelijk ook veel veranderen, met onder andere een forse upgrade voor Spotlight. Je kunt nu niet alleen zoeken naar bestanden en afspraken, maar ook razendsnel door apps, documenten en zelfs je klembordgeschiedenis bladeren. En dat is niet alles: met Quick Actions kun je direct vanuit Spotlight acties uitvoeren, zoals een bestand bewerken of versturen. Dankzij een nieuwe API kunnen ook apps van derden hier straks slim op inspelen. In deze nieuwe Spotlight is ook een appbibliotheek te vinden, zoals we die kennen van iOS en iPadOS. Een direct gevolg daarvan is dat de Launchpad verdwenen is uit macOS Tahoe.

Bekijk ook
Spotlight macOS Tahoe

Dit is het nieuwe Spotlight in macOS Tahoe: acties, appoverzicht en meer

Eén van de grootste upgrades in macOS Tahoe is het vernieuwde Spotlight. De zoekbalk van je Mac kan nu namelijk veel meer, van het verzenden van berichten tot een overzicht geven van al je apps.

macOS Tahoe brengt ook drie nieuwe apps mee: Apple Games, Telefoon en Dagboek. Daarnaast worden zowel Apple Intelligence als de functies voor Continuïteit verder uitgebreid. Tot slot krijgt ook het Bedieningspaneel van de Mac een make-over: je kunt het nu flexibel indelen en helemaal naar je eigen smaak aanpassen.

Liquid Glass en vernieuwde apps

  • Liquid Glass: de nieuwe designtaal van Apple
  • Personaliseerbaar Bedieningspaneel
  • Vernieuwde icoontjes

Hoewel het Liquid Glass-design van Apple al uitgebreid besproken is, krijgt het in macOS Tahoe opnieuw volop aandacht. Apple heeft de uitstraling van de Mac verder verfijnd en het nieuwe ontwerp is nu duidelijker aanwezig dan ooit.

De menubalk is in macOS volledig doorzichtig, waardoor je bureaubladachtergrond er nog beter uitspringt. Wie dat wat onrustig vindt, kan het effect uitschakelen via de instellingen. Ook het bedieningspaneel is aangepakt: net als op de iPhone en iPad kun je dit met macOS Tahoe flexibel indelen. Je kiest zelf welke regelaars je snel bij de hand wilt hebben. In mijn geval heb ik het zo ingericht dat ik mijn slimme verlichting direct kan bedienen, zonder eerst de Woning-app te hoeven openen.

Bedieningspaneel macOS Tahoe
Mijn bedieningspaneel met mijn twee Philips Hue-lampen

Ook de app-iconen hebben een opfrisbeurt gekregen. Alle iconen zijn nu in dezelfde stijl gegoten, met vaste kaders voor een uniforme uitstraling. Waar apps als Automator en Photo Booth eerder nog elementen buiten het standaardkader lieten uitsteken, zijn ze nu netjes binnen de lijntjes gebleven. Daarnaast kun je voor deze iconen kiezen uit verschillende weergaven: licht, donker en doorzichtig.

Apple heeft bovendien diverse standaardapps in een nieuw jasje gestoken om beter aan te sluiten bij het Liquid Glass-ontwerp. Safari is daar een goed voorbeeld van, met een vernieuwde zwevende adresbalk en afgeronde hoeken. Het glasachtige uiterlijk zorgt voor een moderne look, maar het heeft ook een nadeel: afhankelijk van de website is het contrast soms te laag, waardoor het lastig is om te zien welk tabblad actief is. Zeker als je veel tabbladen open hebt, kan dat verwarrend zijn – iets waar ik persoonlijk al meerdere keren tegenaan ben gelopen.

De meeste andere standaardapps, zoals Foto’s en Muziek komen beter tot hun recht binnen het nieuwe design. Op mijn iMac ziet het er allemaal strak en verzorgd uit, en het glasachtige effect geeft het een verfijnde afwerking.

Wat er (nog steeds) niet werkt

Hoewel Apple met macOS Tahoe veel nieuwe functies introduceert, blijft een groeiend aantal daarvan voorlopig buiten bereik voor Europese gebruikers. Het is een trend die zich al langer aftekent, en die vorig jaar bij macOS Sequoia voor het eerst écht voelbaar werd. De grote afwezige toen was Apple Intelligence en dat maakte de update voor veel gebruikers in Nederland behoorlijk mager. 

Goed nieuws is er ook: Apple heeft aangekondigd dat Apple Intelligence later dit jaar alsnog naar Nederland komt. Daarmee worden veel slimme functies tóch beschikbaar, al is het wachten nog even op de exacte timing. Toch lijkt het erop dat we als Europese gebruikers steeds vaker moeten wennen aan een tweedeling in de functionaliteit van Apple’s software. De Amerikaanse techreus lijkt bewust terughoudend met het uitrollen van bepaalde functies in de EU, mede vanwege toenemende regelgeving en druk vanuit Brussel.

Bekijk ook
iPhone Mirroring op macOS Sequoia

Apple gaat vaker functies later (of helemaal niet) in de EU uitbrengen: dit is waarom

Europese Apple-gebruikers moeten de komende tijd langer wachten op nieuwe functies of ze komen voorlopig helemaal niet uit. En dat heeft alles te maken met de strengere regels in de EU.

Ook dit jaar moeten we weer een aantal vernieuwingen missen. Naast dat ook dit jaar de iPhone Mirroring-functie niet naar de Europese Unie komt, missen we ook Live Activiteiten op de Mac: denk aan het volgen van een bezorging of de tussenstand van een voetbalwedstrijd, direct vanaf je bureaublad. Deze functies zijn buiten de EU wél beschikbaar, maar voor Europese gebruikers blijven ze (voor nu) achter slot en grendel. Daarnaast krijgen gebruikers binnen de EER (Europese Economische Ruimte) ook geen toegang tot functies als Recent bezocht in Apple Kaarten en worden voorkeursroutes niet beschikbaar gesteld. Ook scherm delen via SharePlay blijft uitgeschakeld in macOS 26 voor Europese gebruikers.

Ik vind het persoonlijk jammer om te zien dat nieuwe software-updates op papier steeds rijker worden, terwijl niet alle gebruikers daarvan kunnen profiteren. De vraag is dan ook hoelang deze scheiding houdbaar blijft en of Apple uiteindelijk toch gaat buigen onder Europese druk.

De Spotlight krijgt superkrachten en Launchpad verdwijnt

  • Nu ook bladeren door je apps, bestanden, opdrachten
  • Quick-actions om snel taken uit te voeren
  • Persoonlijkere resultaten

Toch wel snel een van de grootste vernieuwingen in macOS Tahoe is de Spotlight. Apple heeft dit jaar Spotlight opnieuw uitgevonden. Het was altijd al een handige tool voor het snel starten van apps, documenten andere suggesties, maar deze krijgt nu dus een flinke upgrade. Het wordt nu mogelijk om snelle acties uit te voeren aan de hand van zelfgekozen afkortingen. Met een combinatie van twee letters kun je dan heel snel een nieuwe mail gaan opstellen of een nieuwe notitie aanmaken. 

Spotlight acties

Ook de Launchpad, voor velen een vertrouwd onderdeel van macOS, moet in macOS Tahoe het veld ruimen. Althans, zo lijkt het op eerste inzicht. Apple heeft een app-overzicht geïntegreerd in Spotlight. Er blijft dus in het Dock nog wel een icoontje waarmee je snel je apps kan openen, maar dezelfde ervaringen als bij vorige macOS-versies is het niet. Echter, je krijgt nu net als op de iPhone en iPad suggesties over welke apps je nu het beste zou kunnen gebruiken.

Zelf ben ik geen grootgebruiker van de Launchpad, dus ben ik niet zo rouwig over het verdwijnen ervan. Voor mij is de upgrade van de Spotlight wel een flinke vooruitgang. Ik maak nogal regelmatig gebruik van Spotlight om schermafbeelding te maken. Dit wordt vereenvoudigd doordat ik ‘sc’ kan instellen om een screenshot te maken en hierdoor niet meer hoef te hannesen met toetscombinaties.

Nóg meer continuïteit en Apple Intelligence op Mac

  • Telefoon-app op de Mac
  • Live vertalingen
  • Slimmere opdrachten

Continuïteit is al jaren een sterk punt van macOS en met macOS Tahoe tilt Apple dit concept naar een hoger niveau. Een goed voorbeeld is de uitbreiding van bellen via de Mac. Waar je eerder alleen inkomende oproepen vanaf je iPhone kon beantwoorden, is er nu een volwaardige Telefoon-app toegevoegd aan macOS. Die werkt net als op de iPad nog steeds via het mobiele netwerk van je iPhone, maar maakt het nu ook mogelijk om gesprekken direct vanaf je Mac te starten. In de praktijk werkt het prima. Zelf bel ik niet heel vaak, dus ik heb er minder aan, maar voor wie regelmatig telefoongesprekken voert, kan dit een fijne aanvulling zijn.

Ook Apple Intelligence krijgt een grotere rol in macOS Tahoe. Hoewel de slimme functies pas later dit jaar in het Nederlands beschikbaar komen, kun je ze nu al testen door je systeemtaal op Engels te zetten. Een van de nieuwe functies is Live Vertaling, waarmee gesprekken via Berichten, FaceTime of de Telefoon-app in realtime worden vertaald naar je voorkeurstaal. Helaas is Nederlands op dit moment nog niet ondersteund, maar het is waarschijnlijk dat die ondersteuning in de toekomst volgt. Zeker voor wie contact heeft met anderstalige collega’s, vrienden of familieleden is dit een veelbelovende functie.

Een functie die wél direct te gebruiken is, zijn de nieuwe slimme Shortcuts met Apple Intelligence. De Opdrachten-app was al handig (als je het onder de knie hebt), maar wordt met deze update een stuk krachtiger.

Je kunt nu workflows creëren die complexe taken uitvoeren, zoals het samenvatten van een document, het herschrijven van tekst in een andere toon of zelfs het genereren van afbeeldingen op basis van een beschrijving. Deze acties kun je automatisch laten starten bij bijvoorbeeld het openen van een bestand of het aansluiten van een extern scherm. Je bepaalt zelf of je gebruikmaakt van de lokale AI-functies van Apple, of dat je kiest voor integratie met ChatGPT voor extra krachtige prompts. Apple benadrukt dat dit alleen gebeurt met jouw toestemming, en je hoeft geen apart account te hebben bij ChatGPT – tenzij je gebruik wilt maken van geavanceerde functies.

Image Playground macOS Tahoe
Zo heb ik mezelf toch even aan het denken gezet met AI

Ook bekende functies als Genmoji en Image Playground worden verder uitgebreid. Genmoji laat je nu meerdere emoji’s combineren, vergelijkbaar met wat Google doet met Emoji Kitchen. Maar er is meer: je kunt ook details van foto’s van vrienden aanpassen, van haarkleur tot gezichtsuitdrukking. Deze zet je dan om in emoji. Image Playground krijgt nieuwe stijlen en meer mogelijkheden om gezichten te bewerken bij het genereren van afbeeldingen. Dit zijn kleine, maar wel geinige verfijningen.

Voorlopige conclusie macOS Tahoe

Na een maand met macOS Tahoe is het tijd om de balans op te maken. In vergelijking met iOS 26 en iPadOS 26 is deze Mac-update vooral een visuele opfrisbeurt, al zitten er zeker interessante vernieuwingen tussen. Tegelijkertijd blijven we in Europa opnieuw achter bij een aantal functies – een terugkerend pijnpunt.

Wat meteen opvalt zodra je je Mac opstart na de update, is het nieuwe Liquid Glass-design. De menubalk is volledig doorzichtig en de app-iconen in het Dock hebben allemaal een uniforme uitstraling gekregen. Ook de standaardapps zijn opnieuw vormgegeven, waardoor het systeem visueel rustiger en consistenter oogt. Op mijn vier jaar oude Mac draait dit verrassend soepel, en het nieuwe uiterlijk zorgt direct voor een frisse gebruikerservaring.

Een van de echte hoogtepunten is de vernieuwde Spotlight. Wat ooit begon als eenvoudige zoekbalk is nu uitgegroeid tot een veelzijdige tool waarmee je niet alleen kunt zoeken, maar ook snelle acties kunt uitvoeren via zelfgekozen afkortingen. Dat versnelt je workflow aanzienlijk. Als appontwikkelaars hier straks op inspelen, kan Spotlight uitgroeien tot een nóg krachtiger onderdeel van macOS.

Ook Apple Intelligence krijgt een steeds grotere rol in macOS, al moeten we in Nederland nog even wachten tot eind dit jaar voordat de functies in het Nederlands beschikbaar zijn. Wie niet wil wachten en zijn toestel alvast op Engels instelt, krijgt toegang tot nieuwe features zoals beeldgeneratie en Genmoji. Zelf vind ik vooral de nieuwe stijlen en combinaties binnen Genmoji een leuke toevoeging.

Hoewel de uiteindelijke release nog een paar maanden op zich laat wachten, voelt de huidige beta al behoorlijk stabiel aan. Natuurlijk zijn er nog wat ruwere randjes, maar de basis die Apple heeft neergezet, oogt veelbelovend. macOS Tahoe is geen radicale vernieuwing, maar wel een duidelijke evolutie – eentje die je Mac weer helemaal klaar maakt voor de toekomst.

macOS Tahoe bento overzicht

Meer over macOS Tahoe 26

macOS Tahoe 26 is de grote nieuwe Mac-update van 2025. In macOS Tahoe 26 vind je talloze nieuwe functies en er is een gloednieuw design, genaamd Liquid Glass. Alle standaardapps zijn opnieuw ontworpen, maar er zijn ook veel nieuwe functies in apps als Berichten, Safari, Muziek en Foto’s die veelal overeenkomen met iOS 26. De Mac krijgt ook nieuwe apps, zoals Telefoon en Dagboek. De geschikte toestellen van macOS Tahoe 26 zijn de meeste Macs uit 2019 en nieuwer. De beta van macOS Tahoe is beschikbaar, maar de release van macOS Tahoe 26 is pas in september.

Bekijk ook
macOS Tahoe bento overzicht

macOS Tahoe 26: nieuwste Mac-update aangekondigd met deze nieuwe functies

In dit artikel lees je alles over de zojuist aangekondigde macOS 26 update, zoals functies, geschikte devices en meer.

Informatie

Laatst bijgewerkt
juli 2025