Traktor DJ: Legendarische dj-software nu ook op de iPhone (review)

Review van Traktor DJ, een dj-app die sinds kort in de App Store staat. De legendarische dj-software verscheen eerder al op de iPad. Lukt het om de app goed te bedienen op het kleinere scherm van de iPhone? Wij zochten het uit!
Jeroen Wienen - · Laatst bijgewerkt:

Traktor DJTraktor is op de desktop één van de meest gebruikte en geroemde DJ-applicaties. Eind vorig jaar bracht ontwikkelaar Native Instruments al wel iMaschine uit en begin dit jaar kwam Traktor DJ dan eindelijk naar iOS, maar toen alleen nog op de iPad. Sinds vorige week staat ook de iPhone-versie in de App Store. De applicatie is opgezet om niet zomaar een dj-applicatie te zijn, maar laat je ook voorbereidingen doen aan nummers die je later via Traktor op je desktop wilt afspelen. Hoge verwachtingen, maar kan NI die ook waarmaken?

Eerste indruk

Wanneer we voor het eerst een nummer instarten merken we meteen dat dat erg snel gaat, maar ook dat de app niet meteen een cue-point op de eerste beat zet. Het startpunt is daar zelfs niet eens. Dat is jammer als je met de app wilt dj’en, maar misschien juist handig als je de app op een andere manier wilt gebruiken: om onderweg op je iPhone cue-points te zetten in je nummers die je later in Traktor op je desktop wilt gebruiken. Hierover lees je later in deze review meer. Wanneer je Traktor al vaker op je desktopcomputer gebruikt hebt zal de app in ieder geval direct vertrouwd aanvoelen.

Loopen

Wanneer je de loopknop aantikt zal er automatisch een loop van 4 beats beginnen, die precies op de beat begint. Je kunt ook met twee vingers tegelijk op de wave-weergave tikken. Het gebied tussen je vingers zal geloopt worden. Je kunt inzoomen op de spelende wave-weergave door op de wave-weergave van het gehele nummer te pinchen. De app zorgt er overigens meteen voor dat het aantal beats in je loop wordt afgerond naar, 1, 2, 4, 8 of 16 beats. Loops groter maken doe je door de bekende pinch-beweging te maken met je vingers: naar buiten om de loop langer te maken, van buiten naar binnen om de loop in te korten. Een loop is maximaal 32 beats lang en minimaal 1/32e beat. Je kunt ook slicen binnen je loops. Dit doe je door de zogenaamde freeze-modus in te gaan, waarbij de wave-weergave stopt mee te bewegen en je beats kunt aantikken om ze te slicen.

DJ’en op je iPhone: Sync!

Zoals met bijna alle dj-apps voor de iPhone, kun je ook met Traktor DJ’s de beats van 2 tracks gelijkzetten. In deze app gaat dat simpel door de sync-knop bij een nummer in te drukken. Voordeel ten opzichte van sommige andere apps is dat het nummer ook uit stilstand meteen in sync instart.

Het kan voorkomen dat Traktor de beats echter fout herkent. Waarschijnlijk zie je dat dan zelf al in de wave-weergave of hoor je het als je de sync-functie aan hebt staan. In dat geval kun je de beatmarkers zelf verschuiven en ook het BPM aanpassen. Het is ons in het testen van de applicatie niet gebeurd.

Wat misschien even wennen is, is dat niet één van de twee nummers de master is. Vanuit de linkerkant van je scherm kun je een menu het beeld inschuiven, waarop een wiel te zien is. Door hieraan te draaien kun je het master tempo aanpassen. De nummers worden met dit master tempo gesynct. Wat je verder misschien mist is de mogelijkheid het tempo van één nummer kort een beetje verhogen of verlagen, zodat het gelijk komt te lopen met het andere nummer, zoals je dat met een korte draai aan het jogwheel zou doen bij een cd-speler.

Aangeraden nummers & Opnames

Als je een nieuw nummer wilt inladen kom je direct terecht bij het menu met aangeraden nummers. Deze nummers zijn niet alleen gebaseerd op BPM, maar ook op Key. Daardoor heb je heel makkelijk passende nummers bij degene die je aan het draaien bent. Je kunt de mixjes die je maakt opnemen en vervolgens downloaden via iTunes.

Effecten

De effectenbak is een van de sterke punten van de Traktor-software. Op de iPhone zijn de effecten zeer goed van kwaliteit, maar met 8 effecten wel beperkt in aantal. Je zult er echter weinig gaan missen, want de meest gebruikte, zoals delay, reverb, flanger en LP/HP filter zitten er allemaal in. Ook zit er een aparte filter in de EQ-sectie. Al deze effecten kun je in sterkte en duur aanpassen en ook vastzetten, terwijl je verder gaat met andere dingen.

Splitmodus

Traktor DJ heeft een split-modus. Dit houdt in dat je in je ene oor de master output hoort en in de andere je voorbeluisterfunctie. Je zou op deze manier, in combinatie met een splitter, zelfs je boxen kunnen aansluiten en op je koptelefoon nummers en mixen kunnen voorbeluisteren. Vergeet echter niet dat het een mono-split is en dus in zowel boxen als koptelefoon uit één kant de master komt en uit de andere kant de nummers die je aan het voorbeluisteren bent.

Je kunt de app echter ook aansluiten op bijvoorbeeld Traktor Audio 6, waarna je 2 stereo-out’s hebt. Let op: het lijkt erop dat dit voorlopig alleen nog voor de iPad-versie (€17,99) van de applicatie werkt. Wij hebben dit niet getest.

Synchroniseren met Traktor 2 Pro

Je kunt tevens de metadata van je nummers synchroniseren met Traktor 2 Pro op je desktop. Hiervoor heb je wel een (gratis) Dropbox-account nodig. Het menu waarin je dit kunt koppelen zit een beetje verstopt, maar open je door over je scherm omhoog te vegen en vervolgens in instellingen naar het kopje Dropbox te gaan. Vervolgens kun je op je computer de data laden en staan onder andere je cue-points en aangepaste beatgrid al klaar.

Plus- en minpunten:

Plus:

  • Uitstekende prijs met het oog op iPad- en desktopapplicatie.
  • Synchronisatie met Traktor 2 Pro op desktop.
  • Erg uitgebreid en tot in het detail afgewerkt.
  • Aangeraden nummers op basis van Key.
  • Split-modus om voor te beluisteren.

Min:

  • Erg aangewezen op sync-functie.
  • Niet mogelijk om beats te skippen of nummers (kort van) tempo aan te passen.

Conclusie

Het grootste minpunt van de iPhone bij apps als deze is het kleine scherm, maar daar heb je bij deze applicatie eigenlijk geen last van. Je krijgt zelfs een mooie grote wave-weergave voorgeschoteld, met genoeg mogelijkheden die je er letterlijk overheen legt. Het switchen naar je andere track heb je door de schuifbalk aan de linkerkant van het scherm zo gedaan. De app is erg compleet, doordat je er zowel direct mee kunt dj’en, als je nummers mee kunt voorbereiden. We verwachten niet dat binnenkort dj’s massaal met hun iPhone’s gaan draaien door deze applicatie, maar juist doordat de app zo goed werkt, wordt het voorbereiden heel makkelijk. Een absolute aanrader dus.

Info: Traktor DJ

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 8 november 2013, 14:19
Categorie Muziek
Onderwerp dj
16 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.