Strava Cycling: fietsritten vastleggen met je iPhone

Strava is een iPhone-fietsapplicatie voor de Strava-website. Met de app kun je afgelegde fietsroutes vastleggen en uploaden naar de website. Dit gebeurt automatisch. Een soort RunKeeper voor fietsers dus.

strava fietsenHet was vandaag een perfect zonnige dag, ideaal om om sportief te gaan doen. Nu zijn er heel veel iPhone-applicaties voor hardlopers, maar als het op fietsen aankomt heb je heel wat minder keus. Met apps als RunKeeper kun je ook je fietsrondjes bijhouden, maar de app is er niet speciaal op afgestemd. Strava Cycling is dat wel. Met Strava leg je je afgelegde afstanden en routes vast, deel je prestaties en vergelijk je jouw prestaties met andere fietsers. Strava was voorheen al te gebruiken met GPS-apparaten van bijvoorbeeld Garmin. Je moest dan je gegevens via de computer invoeren op de website. Met de afgelopen maand verschenen iPhone-app hoeft dat niet: het vastleggen en uploaden gaat vanaf de iPhone.

Na het installeren van de app moet je een account aanmaken, of inloggen met een al bestaand account. Daarna kan het fietsen meteen beginnen. Je vindt drie koppen onderin het scherm: New Ride, Rides en Settings. Het eerste wat je als Europese gebruiker zult willen doen, is het wijzigen van de eenheden van ‘Standard’ naar ‘Metric’. Daarna kun je op het scherm ‘New Ride’ op de pijlknop drukken om de rit te starten. Je ziet in beeld de afgelegde tijd en afstand en de gemiddelde snelheid. Er is ook een optie aanwezig om het scherm te vergrendelen, maar de slider om weer toegang te krijgen tot de app is minder gevoelig dan de slide-to-unlock-schakelaar van de iPhone zelf.

strava iphone

Heb je eenmaal een paar ritten gemaakt, dan kun je ze online analyseren en in een grafiek laten tonen. Je kunt ook twee ritten over elkaar heen leggen, om de verschillen te zien. Strava biedt ook opties om je aan te melden bij clubs en events en je kunt interessante routes zoeken. Om gebruik te maken van Strava moet je een van de twee abonnementen kiezen. Bij het gratis abonnement krijg je 5 ritten per maand en publieke clubs en events. Wil je een onbeperkt aantal ritten en privéclubs en -events, dan ben je aangewezen op een lidmaatschap van $59 per jaar.

Het mooie is dat je jezelf steeds kunt vergelijken met anderen. Dus ben je van plan de Alpe d’Huez te beklimmen, dan kun je zien hoe anderen het gedaan hebben. Je kunt daarbij bepaalde segmenten van een route bekijken en vergelijken. Er ontstaat dan een soort leaderboard.

Downloaden: Strava Cycling (gratis)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 2 april 2011, 22:45
Categorie Sport
Onderwerpen fietsen, sport, strava, wielrennen

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.