Maakt Flipboard zich schuldig aan copyright-schending?

Flipboard zou auteursrechten overtreden door complete websites te scrapen. Teksten en foto's worden van websites geschraapt.

flipboardFlipboard is op onze site al een paar keer langsgekomen. Dit sociale magazine toont een gepersonaliseerd tijdschrift op de iPad: je kunt Twitter- en Facebook-feeds zien, maar ook complete artikelen van internet. Flipboard maakt daarbij gebruik van scraping, een techniek die in een ongunstig daglicht staat omdat er auteursrecht mee overtreden kan worden. Flipboard heeft niet gekozen voor de gebruikelijke techniek om rss-feeds in te lezen, maar voor het schrapen van teksten, foto’s en andere content.

Rss-feeds zijn bedoeld om te delen en daarom meestal geen probleem om over te nemen op websites en in apps. De eigenaar van een website bepaalt daarmee zelf hoeveel content hij vrij beschikbaar wil stellen aan anderen. Maar bij het schrapen van de content verwijdert Flipboard ook aanwezige advertenties. Flipboard zou van plan zijn om eigen advertenties rondom de ‘geleende’ content te plaatsen.

Flipboard-oprichter Evan Doll zegt dat het bijeensprokkelen van de content grotendeels automatisch gaat. Als websites de content willen limiteren, moeten uitgevers echter zelf contact opnemen met Flipboard. Ook kunnen uitgevers en websitebeheerders aangeven dat ze helemaal niet willen dat de content te zien is in de app.

Zelf denkt Flipboard dat de uitgevers en contenteigenaren wél enthousiast worden van de mogelijkheden en zelfs bereid zijn om een deel van abonnementsgelden af te staan aan Flipboard. De gebruikers zijn in ieder geval wel enthousiast: de app staat hoog in de lijstjes van meest populaire nieuwsapplicaties. Vanwege capaciteitsproblemen moet je na installatie een verzoek indienen om te worden toegelaten tot de dienst. Een paar dagen later krijg je goedkeuring binnen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 24 juli 2010, 22:15
Categorie Uncategorized
Onderwerpen flipboard, ipad, iPhone 3G, lancering, magazine, netwerk, t-mobile

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.