Review: iPhone The Missing Manual UK

iPhone The Missing Manual van David Pogue behandelt alle basishandelingen van de iPhone. Het boek is geschikt voor Windows- en Mac-gebruikers en kost maar €13. De moeite waard? Of staan er alleen tips in die iedereen toch al kent? In dit review geven we een oordeel.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

iPhone UK The Missing ManualiPhone UK The Missing Manual is de Britse uitvoering van het populaire boek van David Pogue. Deze columnist van de New York Times bespreekt in iPhone The Mising Manual alle basishandelingen van de iPhone, aangevuld met handige tips. Maar bevat dit boek echt nieuwe ontdekkingen, of staan er alleen dingen in die we toch al wisten? In dit review proberen we daar antwoord op te krijgen.

Afgelopen week bracht uitgeverij O’Reilly een boek over applicatieontwikkeling op de iPhone uit. Voor veel mensen is zo’n titel te duur en te hoog gegrepen. Het boek iPhone UK The Missing Manual van dezelfde uitgeverij, is heel wat toegankelijker. Het bevat beginnerstips en helpt mensen die een officiële iPhone hebben gekocht, op weg.

Daarmee is ook meteen een belangrijke beperking aangegeven: dit boek bespreekt alleen de werkwijze wanneer je een iPhone koopt die je op het O2-netwerk gaat gebruiken. Het activeren van de iPhone gebeurt dan ook op de voorgeschreven wijze; er staan geen tips in het boek hoe je te werk moet gaan als je de iPhone met je eigen simkaart wilt gebruiken of wanneer je wilt jailbreaken. De UK-versie van het boek is bijgewerkt en actueler dan de oorspronkelijke, Amerikaanse versie. Ook is er iets meer rekening gehouden met niet-Amerikaanse omstandigheden. O’Reilly schakelde redacteur David Fanning van Macworld UK in om de inhoud aan te passen aan de lokale situatie. Inmiddels is er ook al een Duitstalige versie van het boek beschikbaar.

Achterzijde van het boek.   Het boek behandelt speciaal het gebruik op het O2 netwerk.

Inhoud

iPhone UK The Missing Manual telt bijna 300 pagina’s en is volledig in kleur. Het boek is geschreven door David Pogue, aangevuld met een aantal hoofdstukken van J.D. Biersdorfer, die eerder al een soortgelijk iPod-boek schreef. Het boek bestaat uit vier delen:

  • Telefoonfuncties;
  • iPod-functies;
  • Met de iPhone online;
  • Voorbij de iPhone.

Elk deel bestaat uit 3 tot 4 hoofdstukken. Bij het laatste deel is niet helemaal duidelijk welke onderwerpen worden afgedekt, maar het blijkt te gaan om onderwerpen als iTunes-functies die voor iPhone-bezitters van belang zijn, het synchroniseren van muziek, video, foto’s en andere zaken met de iPhone, accessoires en webapplicaties en instellingen van bijvoorbeeld Wi-Fi, wallpapers en helderheid van het scherm. Daarnaast is er nog een appendix waarin de activatie vanuit de situatie van de Britse gebruiker wordt uitgelegd, plus een tiental pagina’s over het oplossen van problemen en onderhoud. Door de activatie-informatie helemaal achterin het boek te plaatsen, struikel je bij het openslaan van het boek niet meteen over informatie die toch niet van belang is; een goede keuze.

Streepjescode van iPhone-boek.   Rug van iPhone-boek.

Doelgroep

Het idee achter The Missing Manuals is dat ze informatie bieden, die eigenlijk in de meegeleverde handleiding had moeten staan. Goed bedacht, maar dan moet je natuurlijk wel Engels kunnen lezen. Als je moeite hebt met de Engelse handleiding die bij de iPhone zit, helpt dit boek je natuurlijk nauwelijks verder. Dan zit er niets anders op, dan te wachten tot er een Nederlands boek uitkomt en voorzover wij weten is die nog niet gepland. Het niveau van iPhone UK The Missing Manual is behoorlijk laag: er wordt uitgebreid uitgelegd wat de iPhone zoal kan. Zo wordt er in het eerste hoofdstuk een complete pagina besteed aan de uitleg wat een simkaart is. “Wat cool is, is dat je de simkaart kunt verwijderen en in een andere GSM-telefoon plaatsen, waardoor je het brein van de iPhone transplanteert”, schrijven de auteurs.

Is dit te tenenkrommend, dan kun je misschien beter doorbladeren naar hoofdstuk 3, ‘Fancy Phone Tricks’. Daarin verwachten we wat meer insider-tips aan te treffen. Die staan er ook wel in: Call Forwarding en het koppelen van je Bluetooth-headset zijn onderwerpen waar veel gebruikers graag wat extra uitleg bij hebben. Maar het grootste deel van het hoofdstuk wordt ingenomen door functies die zichzelf wel wijzen: Visual Voicemail en het verzenden en ontvangen van SMS-berichten bijvoorbeeld.

Geavanceerde tips

Wie verder doorbladert in het boek krijgt wel een mooi overzicht van alle mogelijkheden van de iPhone – en dat kan voor sommige mensen best handig zijn. Maar als je al een tijdje een iPhone in bezit hebt, voegt het boek eigenlijk niet zoveel toe. De ‘geheime’ tips waardoor het boek net iets meer zou kunnen bieden dan de gratis meegeleverde handleiding, ontbreken een beetje. Een andere (bewuste?) weglating is dat er met geen woord wordt gesproken over jailbreaken en simlockvrij maken van de iPhone. Ik snap dat de auteurs geen hackershandleiding wilden schrijven, maar ze hadden in ieder geval kunnen even uitleggen wat er met bepaalde termen wordt bedoeld. Nu wordt een onderwerp dat voor de meeste gebruikers wel degelijk van belang is, domweg genegeerd.

Boek is geschreven door David Pogue.   Speciaal voor UK.

Prijs

Bij het boek dat we van uitgeverij O’Reilly kregen toegestuurd zat een briefje, waarop was vermeld dat het boek maar €15,99 kost. Dat lijkt een redelijke prijs voor een boek van 300 pagina’s dat helemaal in kleur is uitgevoerd. De Britse versie is echter aanmerkelijk duurder: €20,99. Voor mensen die moeite hebben om zelf zaken te ontdekken kan dat nog steeds betaalbaar zijn: liever 21 euro er tegenaan gooien om meteen op weg te worden geholpen, dan voor 100 euro ergernis omdat je het ding niet begrijpt en uiteindelijk met verlies maar weer doorverkoopt.

Toch kun je je afvragen of zo’n boek wel z’n geld waard is: in juni zal alles met de komst van iPhone 2.0 weer totaal veranderen. Er zal dan een nieuwe editie van het boek moeten verschijnen, waarin het installeren van applicaties wordt uitgelegd. Ben je toch al van plan om te wachten tot de iPhone officieel op de Nederlandse markt komt, dan is het slim om te wachten op de bijgewerkte versie. Wat de keuze tussen de Amerikaanse en de Britse uitgave van dit boek betreft: de Britse uitvoering iets actueler. Het bespreekt bijvoorbeeld de Bluetooth headset van Apple, die bij het drukken van de Amerikaanse uitvoering nog niet officieel aangekondigd was. Maar deze kleine verschillen rechtvaardigen niet het prijsverschil.

Conclusie

Mensen die voorheen nog nooit eerder een smartphone hebben gebruikt en nogal onhandig zijn met telefoons, moeten dit boek zeker lezen omdat het een overzicht geeft van alle basiskennis om je iPhone optimaal te gebruiken. Voor mensen die de iPhone al kennen, biedt het boek eigenlijk niets nieuws. Het is leuk om alles op een rijtje te zien, maar na een uurtje lezen haak je af omdat je alles toch al wel weet. Dan kan het alleen nog handig zijn als naslagwerk; maar daarvoor volstaat de meegeleverde handleiding eigenlijk ook wel en anders kun je wel op diverse websites antwoord vinden op je vragen.

Uitgeverij: O’Reilly
Auteurs: David Pogue, J.D. Biersdorfer, localisatie door David Fanning
Prijs: €15,99 (USA-versie) en €20,99 (UK-versie)
Verkrijgbaar: onder andere via Bol.com

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 8 maart 2010, 1:05
Categorie Boeken
Onderwerpen boeken, david pogue, handleiding

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.