PicCal voor iPhone: elke dag vangen in een foto

PicCal doet wat de naam impliceert: het combineert pictures met een calendar en laat je elke dag een foto aan een dag koppelen. Zo weet je precies wat je op welke dag hebt gedaan.

PicCal voor iPhone iPod touchPicCal: een samentrekking van foto (picture) en kalender (Calendar). Er zijn weinig apps die zichzelf zo makkelijk uitleggen. Deze nieuwe applicatie voor de iPhone en iPod touch geeft je de mogelijkheid elke dag te vangen in een foto. Klik op een datum in een strak uitziende maandkalender en maak een foto, of selecteer een foto uit het album. Zo kan je eenvoudig achterhalen wanneer je iets hebt gedaan. Toch zitten er ook wat frivoliteiten in PicCal.

In de donkergrijs-witte layout komt de huidige maand meteen in beeld. De dagen zijn lichtgrijs van kleur en de huidige dag is omlijnd met een groenblauw kader. Klik op een dag en je komt op een pagina met een vierkant frame. Het moedigt je aan een foto te nemen of te selecteren – en als je dat gedaan hebt, mag je het kiekje zo manoeuvreren dat hij in het vak past. Net als Instagram en Hipstamatic, snijdt PicCal je foto’s vierkant af.

Via tabbladen onderin kunnen er twee regels tekst en tags aan de foto worden toegevoegd. Dat laatste is in de huidige versie een tikkeltje vreemd. Je hebt namelijk geen functie om foto’s op tags te zoeken of sorteren. Het is daarom eigenlijk een soort tweede omschrijving van de foto, al komt hij wel terug bij de exporteermogelijkheden van je kalender.

Je kan zowel een foto van een dag als een screenshot van een maand opslaan in het fotoalbum op de iPhone of versturen naar Facebook of per e-mail. Met de Report-knop kan je zien hoe vaak je in totaal een screenshot hebt bewaard of gedeeld. Daar staat ook hoeveel dagen je hebt verrijkt met een foto en hoeveel tags daarmee gepaard gaan.

Hoewel de maandkalender het beste overzicht geeft, kunnen eenmaal geplaatste foto’s ook in een dagoverzicht en een lijst getoond worden. In de laatstgenoemde geval krijg je echt een strakke lijst te zien, met links de datum, daarnaast de foto en daarnaast het begin van de omschrijving en de tags. Het dagoverzicht is leuker. Hierin zijn geplaatste foto’s te zien in de bekende cover-flow die Apple ook gebruikt voor haar eigen muziekspeler. Klik op een foto in het dagoverzicht en hij vult het scherm. Net als in de cover-flow kan er nu met een beweging naar links of rechts door de foto’s met omschrijving en tags gescrolld worden. Opmerkelijk genoeg is de datum verdwenen in deze fullscreen-weergave.

PicCal is een simpele, doeltreffende applicatie voor het bijhouden van dagelijkse bezigheden. Een zoekoptie op tags zou het afmaken.

Downloaden: PicCal (gratis)

Wie PicCal graag in warmere kleuren heeft, kan terecht bij de eveneens nieuwe applicatie Photo 365. Die maakt gebruik van hetzelfde principe maar ontbeert een lijst en dagoverzicht.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 9 september 2011, 17:11
Categorie Productiviteit
Onderwerpen activity, dagboek, herinneringen

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.