PES 2012: nieuwe voetbalgame op de iPad verschenen

Pro Evolution Soccer strijdt elk jaar met FIFA om de gunst van de koper om het beste voetbalspel te zijn. Op de iPad is de keuze snel gemaakt: PES 2012 oogt houterig en heeft erg simplistisch voetbal.

PES 2012 iPad screenshotBehalve FIFA 2012, die we vorige week donderdag bespraken op iPadclub, is er nog een nieuwe voetbalgame verschenen voor de iPad. Pro Evolution Soccer, ofwel PES 2012, is de Japanse afgevaardigde in de jaarlijkse strijd voor het populairste voetbalspel tussen FIFA en PES. De applicatie is gratis te downloaden, maar als je meer dan de helft van een wedstrijd wilt spelen en allerlei spelmodes wil hebben, betaal je 4,99 euro in de applicatie.

In de gratis versie van het spel kun je alleen met het team van Real Madrid aanvallen tegen Barcelona. De wedstrijd duurt maar één helft. Ontwikkelaar Konami noemt het spel weliswaar Freemium, maar zonder de vijf euro voor de volledige versie te betalen, is er eigenlijk sprake van een zeer karige demo. Andere opties die je erin hebt zijn trainen en opties.

PES 2012 lijkt niet op de spelcomputerversies die jaarlijks van het spel verschijnen. Die zijn uitgebalanceerd, diepgaand en moeilijk om onder de knie te krijgen. Dat geldt niet voor deze iPad-versie, die overigens universeel is en na installatie dus ook op de iPhone werkt. Hier is het voetbalspelletje heel erg simpel gehouden. Bij de standaardbesturing heb je twee knoppen op het scherm: passen en schieten, of als je niet in balbezit bent: afpakken en tacklen. Je kan PES 2012 echter ook spelen met alleen een virtuele pook op het scherm waarbij elke aanraking op het scherm de gewenste actie uitvoert en er is zelfs een besturingsmethode waarin je de iPad kantelt om een mannetje te laten lopen waarna op het scherm tikken een actie ontlokt.

https://www.youtube.com/watch?v=X03cnYnYVQ4

De troefkaart van PES 2012 is de Super Challenge Mode. Daarin kun je een team van de meest gewilde spelers bij elkaar kopen in een competitie die maar nooit stopt. Je kan de samengestelde teams van vrienden downloaden en er tegen spelen – en als je dat hebt gedaan, kun je er op Facebook over pochen.

De sfeer tijdens het voetbalspelen in PES 2012 is heel aardig, met gejuich en commentaar constant aanwezig. Bovendien heeft PES als enige de licentie van de UEFA Champions League en Europa League, maar is qua aantal landen weer erg karig met haar licentie. Zo zijn alleen de Spaanse en Franse competities prominent aanwezig.

Het is gemakkelijk om te stellen wie de 2011-cup van voetbalspellen op de iPad wint en het is niet PES 2012. FIFA 12 zit beter in haar licenties (waaronder de Eredivisie), kent meer diepgang en legt veel realistischer ogend voetbal op de mat. PES 2012 is in vergelijk een simplistisch voetbalspelletje waarin je eenvoudig een balletje kan laten rondgaan, maar waarbij je goedkeuring op de proef wordt gesteld door houterige animaties en beperkte mogelijkheden.

Downloaden: PES 2012 (gratis, volledige versie in-app €4,99, universele app)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 3 oktober 2011, 15:53
Categorie Games
Onderwerpen defender, FIFA, game, konami, tower defense, voetbal

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.