OV Butler: ‘Ik ga zorgvuldig met inloggegevens om’

De iPhone-app OV Butler gebruikt de inloggegevens van ov-chipkaart.nl. Volgens de ontwikkelaar gaat de app hier zorgvuldig mee om: privégegevens blijven alleen op de telefoon en worden niet verstuurd naar de ontwikkelaar.

OV ButlerDe iPhone-app OV Butler gaat zorgvuldig om met de inloggegevens van zijn gebruikers. Dit heeft ontwikkelaar Moop Mobility verklaard in een reactie aan ov-chipkaart.nl, die vooraf met iPhoneclub is gedeeld. Gebruikersinformatie wordt enkel op de telefoon van de gebruiker opgeslagen. Zelfs ontwikkelaar Moop Mobility heeft hiertoe geen toegang. In de reactie wordt ook verzocht om het makkelijker te maken om apps te koppelen aan de diensten van ov-chipkaart.nl, zoals apps dit nu ook al kunnen met Facebook.

Op 23 februari verscheen OV Butler, een iPhone-app waarmee je informatie verbonden aan je OV-chipkaart kunt bekijken en geld terugvraagt wanneer je vertraging bent opgelopen. Vlak nadat de app in de App Store verscheen waarschuwde de website ov-chipkaart.nl dat je nooit inloggegevens moet delen met apps, websites of andere personen, omdat zij mogelijk onzorgvuldig met deze informatie omgaan. Hoewel de reactie niet direct op OV Butler was gericht, was de timing bijzonder.

Moop Mobility verklaart het volgende in een reactie aan ov-chipkaart.nl, vanuit het perspectief van de app zijn butler geschreven:

Om de reizen van de gebruiker, mijn baas, in te zien vraag ik om de gebruikersnaam en het wachtwoord voor de website www.ov-chipkaart.nl. Ik ga uiteraard, zoals een butler betaamt, heel discreet met deze gegevens om. De gebruikersnaam en het wachtwoord worden enkel op de telefoon van de gebruiker opgeslagen, en worden nooit met anderen gedeeld. Zelfs niet met mijn programmeurs Moop Mobility.

OV Butler gebruikt de inloggegevens van gebruikers, omdat het anders niet mogelijk is om bijvoorbeeld reisgeschiedenis te bekijken. Dit zou volgens Moop Mobility een stuk makkelijker kunnen:

Ik vraag u daarom bij deze om een dienst te ontwikkelen die de gebruiker in staat stelt om applicaties toegang te geven tot de nodige gegevens, zonder daarbij een wachtwoord af te hoeven staan. Neem hierbij een voorbeeld aan ‘Facebook Connect’. Hiermee kunnen applicaties, nadat ze toestemming hebben gekregen van de gebruiker, inzage krijgen in interesses en vrienden. Ze kunnen hiermee een veel persoonlijkere ervaring bieden.

Zo’n toevoeging zou OV Butler de ruimte geven voor nieuwe functies. De suggestie van Moop Mobility zou niet alleen OV Butler van dienst zijn: ook andere apps zouden hierdoor makkelijk gegevens van de OV-chipkaart kunnen inzien, waardoor er zich nieuwe mogelijkheden voor ontwikkelaars zullen aanbieden.

De volledige reactie op ov-chipkaart.nl kun je hier lezen.

Downloaden: OV Butler (gratis)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 27 februari 2012, 12:51
Categorie Reizen
Onderwerp openbaar vervoer

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.