NRC Reader: de nieuwe iPad-app van NRC

NRC Reader is een nieuwe iPad-formule: je leest elke dag 6-8 verhalen geselecteerd uit de NRC en nrc.next voor 4,49 euro per maand.
Bart Breij - · Laatst bijgewerkt:

NRC Reader voorpagina krant dageditieNRC probeert iets nieuws. Geen gratis sitenieuws in een app verpakt, geen zwaar krantenabonnement. Maar iets er tussenin. Of misschien treffender: iets ernaast. NRC Reader luidt de naam van een gloednieuwe iPad-app met elke dag een selectie van 7 tot 10 verhalen uit NRC en nrc.next. Zeven dagen per week. En dat tegen een totaal nieuw abonnementstarief van 4,49 euro per maand. Zonder abonnement krijg je elke maand vijf artikelen gratis. Als het aanslaat, volgen applicaties voor de iPhone en Android later.

Elke dag houdbare verhalen

NRC Reader is geen applicatie die je een eigen plekje op de iPad kan geven. De app wordt aangeboden in de Kiosk op de iPad. Net als kranten, weekbladen en andere tijdschriften – en dat is niet voor niks. Reader biedt geen doorlopend nieuws, maar komt elke dag met een nieuwe editie. Reader is eigenlijk een erg beeldend vormgegeven minikrant waarvan elke dag de nieuwste editie moet worden gedownload. Hij werkt zowel in de liggende als staande houding van de iPad. Elke dag opent met een grote, paginavullende foto die leidt naar het topverhaal. Trek de pagina naar boven, en een index van andere verhalen schuift schermvullend in beeld. Ontwikkelaar Jelle Prins legt uit wat de insteek achter de selectie van de artikelen is:

Het aantal artikelen per dag staat niet vast. Het zullen er meestal tussen de 7 en de 10 zijn. Acht is een goede, voorzichtige gok. Elke dag maakt de redactie een selectie van de beste artikelen, de artikelen die je volgens ons gelezen moet hebben. Dit zijn vaak de langere artikelen, de analyses en opinies, de achtergronden van het nieuws. Deze artikelen verliezen ook minder snel hun actualiteitswaarde. Een artikel van maandag is ook op vrijdag vaak nog interessant.

Leesbril mag op tafel blijven

Een verhaal opent met de foto over de breedte van het scherm, met de titelkop die er aan de onderkant fraai maar niet al te overzichtelijk overheen zweeft. Daarboven zie je de auteur met profielfoto en de locatie van het artikel. Slechts een onderschrift bij de foto staat dan de inleiding en de tekst in de weg. NRC Reader maakt gebruik van een klassieke letter en daar mag je het mee doen. Wel kan je met een knop rechtsboven de helderheid van de pagina instellen, een nachtstand activeren met witte letters op een donkere achtergrond en kan je de lettergrootte uitgebreid naar eigen hand zetten. De leesbril mag op tafel blijven. Aan weerskanten van het scherm zit een vingerbreedte witruimte. Het oogt rustig, maar een optie de tekstbreedte aan te passen is desondanks welkom. Je kan wel een bladwijzer leggen voor een artikel, de paginakoppeling kopiëren, het artikel mailen of delen naar Twitter en Facebook. Ontvangers van de link kunnen het intro van het artikel openen zonder NRC Reader te hebben.

NRC Reader artikelheader Samsom

Niet beknibbeld op uiterlijk

Tussen de tekst door staan hier en daar foto’s waar je doorheen kan bladeren met een horizontale veegbeweging. Er is een geinig trucje op losgelaten: de tekstvakken liggen als het ware bovenop de foto’s. Scroll de pagina naar boven of beneden en het zichtvlak op de foto’s verandert. Je hoeft overigens maar op een foto te drukken om hem in volledig scherm te bekijken, maar het illustreert dat NRC niet heeft beknibbeld op uiterlijk. Je sluit een artikel door het naar boven te duwen en ziet stuit dan op het ‘onderliggende’ menu met de verhalen van die dag. Een editie veeg je om dezelfde manier uit beeld: gewoon omhoog duwen. Je komt dan terecht in het overzicht van dagedities.

NRC Reader kiosk iPad

Hoofdmenu

In het hoofdmenu voert NRC Reader drie tabbladen. Op de eerste doodsimpel een overzicht van de edities, de tweede voert je naar het overzicht van bladwijzers die je hebt gelegd. De derde is een bijzondere: Auteurs. De schrijvers van verhalen die je hebt geopend, worden er op een rij gezet – al dan niet met aanwezige profielfoto. Je tikt een auteur aan om een grote foto te zien, een beknopte beschrijving van diegene te lezen en ziet daaronder in foto’s over de gehele breedte artikelen van zijn of haar hand. Handig als je een journalist hoog in het vaandel draagt – maar de functie zit er ook in vanuit de visie van NRC. Prins:

We voorspellen dat de individuele rol van auteurs, en dan met name in de conversatie rond het nieuws, steeds belangrijker wordt. Het tablad auteurs met aparte profielen per auteur is een eerste stap. Vanuit het profiel van de auteur kan je deze ook direct een tweet of email versturen (indien de auteur dat goed vindt). Veel mensen hebben favoriete auteurs of columnisten. Denk bijvoorbeeld aan Youp van ‘t Hek. Via zijn profiel kun je makkelijk zijn columns vinden die in de Reader gepubliceerd zijn.

Abonnementen

Een abonnement op NRC Reader moet uiteindelijk op twee manieren mogelijk zijn. Aanvankelijk kan je via in-app aankopen abonnementen afsluiten voor een week en maand. De eerste kost 1,79 euro voor 7 dagen, een maandabonnement voor 31 dagen kost 4,49 euro. Bij beide abonnementen krijg je de eerste zeven dagen gratis en kan je voor het einde van de week opzeggen als het niet bevalt, zonder dat je een cent betaalt. Ook zal je abonnementen moeten kunnen afsluiten via je NRC-account, waarbij NRC Reader volgens ontwikkelaar Prins nog experimenteert met de prijs. Het gaat dan om maand- en jaarabonnementen. In de applicatie zie je dat er ruimte is gemaakt voor de twee modellen. Op de pagina waarop je de edities ziet, tref je knoppen voor het week- en maandabonnement. Je kan in de instellingen duiken om je aan te melden met een NRC-abonnement.

Nieuwe kaper op de kust: DNP

Uitgerekend vandaag gaat er nog een nieuw Nederlands journalistiek initiatief van start: De Nieuwe Pers. Onder de noemer DNP is de doorstart van de gratis krant De Pers te lezen op de iPad en iPhone, en heb je ook een keur aan gratis nieuws en echt lange artikelen in de applicatie. In de app betaal je 1,79 euro per maand voor een abonnement op een journalist die over een specifieke specialisatie schrijft, voor 4,49 euro ben je abonnee op het totaalpakket van alle elf journalisten in DNP. In tegenstelling tot NRC Reader, weet je bij het DNP echter nog niet hoeveel nieuwe verhalen je elke dag kan verwachten. We hebben een uitgebreid artikel over DNP.

Wat vinden wij?

Het is een van de kwaliteitskranten van Nederland en doet de belofte voor 7-10 verhalen per dag voor nog geen 5 euro. Je weet wat je in huis haalt met NRC Reader. De applicatie ziet er fraai uit en bedient eenvoudig. Door de Kiosk-functie van Apple om elke dag automatisch het nieuwste nummer te downloaden voordat je opstaat, kan NRC Reader fungeren als de ochtendkrant die NRC nooit was. De potentie van NRC Reader is groot – en heeft misschien wel een ander gunstig effect voor de krant: het smaakt naar meer.

Downloaden: NRC Reader (gratis, iPad)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 14 februari 2013, 16:52
Categorieën Kiosk, Nederlandse apps, Nieuws
Onderwerpen kranten, nrc, nrc reader

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.