Nintype icon

Nintype: razendsnel toetsenbord laat je tegelijk tappen en vegen

Het iOS 8-toetsenbord Nintype combineert vegen en taps, om je zo snel mogelijk op je scherm te laten typen. Dat vergt alleen wel oefening.

Nintype iconWie echt snel op een iPhone wil typen gebruikt af en toe een veegtoetsenbord. In een eerdere gids hebben we de beste toetsenborden met swipes op een rij gezet, maar vandaag is er een nieuwe speler op de markt gekomen: Nintype. Dit toetsenbord laat je taps en vegen combineren, om je zo snel mogelijk te laten typen. Een aantal slimme veegtrucs moeten Nintype net wat sneller maken dan de gevestigde orde.

Breinbrekende tutorial

Nintype iPhoneHet Nintype-toetsenbord installeer je net als andere keyboards in iOS 8. Je installeert eerst de app, waarna je op de iPhone of iPad gaat naar Instellingen Algemeen > Toetsenbord > Toetsenborden> Daar tap je op Voeg toetsenbord toe… Uitgebreide instructies over het instellen van alternatieve toetsenborden vind je in ons tipartikel.

Je opent Nintype net als andere toetsenborden door op de wereldbol onderop het keyboard te tappen. Open je hem echter voor het eerst, dan word je geconfronteerd door een drukke en kleurrijke tutorial. Nintype wil je maar wat graag leren hoe je sneller kunt typen, en dat wordt gedaan met gekleurde streepjes en grote, geanimeerde vingers die over het toetsenbord bewegen. Volg de instructies en je krijgt te zien hoe je swipebewegingen en taps tegelijkertijd combineert om zo snel mogelijk woorden te schrijven. Dat voelt in het begin een beetje alsof je met de ene hand over je buik wrijft terwijl je met de andere op je borst klopt. Terwijl je aan de linkerzijde bijvoorbeeld tapt kun je rechts al gaan vegen om het woord af te maken.

Heb je dit eenmaal in de vingers, dan beweren de makers dat je uiteindelijk sneller typt dan met een groot computertoetsenbord. In onderstaande video is ook te zien hoe meer dan 100 woorden per minuut op het scherm krijgt, maar… bij ons viel het kwartje nog niet helemaal. Nintype steek zó anders in elkaar dan andere iOS-keyboards, dat je echt even nodig hebt om de snelheid in de vingers te krijgen. Je moet bereid zijn tijd en moeite in dit toetsenbord te steken.

Veel shortcuts

Nintype iCultureEen flinke lijst aan snelle veegbewegingen voor leestekens maakt Nintype nog net wat verwarrender. Je kunt namelijk punten, komma’s, hashtags en dubbele aanhalingstekens typen door op bepaalde plekken van het toetsenbord te vegen. Deze snelle plekken worden in de toetsenborduitleg genoemd, maar zijn daarna niet aan de hand van bijvoorbeeld een extra teken snel terug te vinden. Door op de letter V naar de spatiebalk te vegen verschijnt er bijvoorbeeld een komma, maar dit moet je wel onthouden. Wéér iets wat je jezelf moet aanleren voordat je Nintype volledig beheerst. Gelukkig is er ook een leestekenknop naast de spatiebalk die je ingedrukt kunt houden om alle gebruikelijke tekens in beeld te krijgen. Dit werkt alleen net wat langzamer dan de snelle swipes.

Nederlands

Nintype gebruikt standaard een Engels woordenboek, maar is ook in het Nederlands te gebruiken. Je kunt de Nederlandse taal activeren door de spatiebalk ingedrukt te houden en hem op de menu-optie los te laten. Hier kan je meerdere woordenboeken tegelijk instellen, maar bij ons crashte het keyboard iedere keer dat we zowel Engels als Nederlands kozen. Na deze crash stond het toetsenbord weer alleen op Engels ingesteld. Pas toen we alleen Nederlands selecteerden, werd de taal correct aangepast.

Geen volledige toegang nodig

Nintype bevat alle functies die we kennen van andere veegtoetsenborden, zoals bijvoorbeeld een voorspellend woordenboek. Ondanks dat heeft het keyboard geen volledige toegang nodig tot je iDevice. Goed nieuws, aangezien dit voorkomt dat de ontwikkelaar gevoelige toetsenbordinformatie kan inzien. In een eerder artikel stelden we vijf vragen over de privacy van iOS 8-toetsenborden.

Conclusie Nintype review

Nintype belooft je met meer dan 100 woorden per minuut te laten typen, en we geloven de ontwikkelaars meteen. Het vergt alleen bloed, zweet en tranen om het toetsenbord goed genoeg onder de knie te krijgen om dit te kunnen. Combineer dit met het relatief hoge prijskaartje en je hebt een toetsenbord dat is bestemd voor de meest radicale productiviteitsfreaks. Schaar jij je hier onder? Dan kun je hier ontzettend veel uit halen.

Pluspunten

  • Ontzettend veel trucs en snelle swipes om je nog sneller te laten typen.
  • Animaties geven duidelijke feedback bij wat je doet.

Minpunten

  • Je bent flink wat tijd kwijt totdat je écht snel met Nintype kunt typen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 4 december 2014, 11:18
Categorie Diensten
Onderwerp toetsenbord

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.