NewsPlayer: het nieuws voorgelezen op je iPhone

De iPhone-app NewsPlayer leest het nieuws van Engelstalige bronnen voor je voor naar jouw wensen. Helaas doet het enkel beperkte lengtes.

NewsPlayer iPhone nieuws voorlezenEen idee voor een nieuwe iPhone-app komt nooit alleen. Behalve het dinsdag besproken Earl is er nog een nieuwe applicatie uitgekomen die het nieuws voorleest voor je. NewsPlayer richt zich echter niet op blinden en slechtzienden, maar op iedereen die graag het nieuws even voorgekauwd krijgt. In de applicatie kan je allerlei Engelstalige bronnen selecteren. Met een dubbele tik op een bron, loopt de app alle artikelen één voor één langs. Je bepaalt zelf wie van de vier stemmen de artikelen inspreekt en hoe het nieuws wordt gelezen.

Het nieuws van CNN staat standaard ingesteld in NewsPlayer, maar kan je er naar hartelust meteen uit schoppen. Dat doe je via de lijstknop rechtsboven – en een anderen nieuwsbron toevoegen is net zo eenvoudig. Een druk op de centrale groene plus en een bron kiezen in de verschillende rubrieken volstaat. De laatste berichten voegen zich dan met kop en foto bij het hoofdmenu. Je kan er horizontaal doorheen vegen en ze aantikken om een aankondiging van het stuk te lezen en met een dubbeltik speel je ze af. De app gaat na een artikel meteen verder met de volgende kop en samenvatting, net zolang tot het nieuws van een bron ‘op’ is.

Je stelt zelf een paar zaken in. Kiest uit vier stemmen waarmee artikelkoppen en samenvattingen (onafhankelijk van elkaar) worden voorgelezen en selecteert het aantal berichten per bron. Ook de snelheid is uitgebreid in te stellen en dus eenvoudig sneller te zetten dan het lage standaardtempo. Één grote, gewenste optie ontbreekt helaas. Je kan ervoor kiezen om alleen de titels voorgelezen te krijgen of de titels en de samenvattingen… maar er is geen optie tot het voordragen van volledige berichten.

NewsPlayer iPhone hoofdmenu Newsplayer opties voor voorlezen

Nu is dat bij het nieuws van CNN niet zo erg, omdat dat vaak beknopt is opgeschreven. Maar aan websites die met een eerste alinea of voor Google getypte ‘summary’ willen lokken in plaats van willen beschrijven, kan je afschrijven in NewsPlayer. En daarmee worden een heleboel sites overbodig. Je hebt er niks aan. Wordt geplaagd met onderwerpen waarover je het fijne niet krijgt te horen in de app en je kan de gehele artikelen zelfs niet in de app lezen. De knop die het artikel in Safari opent leidt je naar een volledig bericht, maar dan laat je NewsPlayer achter je.

Het is begrijpelijk dat NewsPlayer de keuze heeft gemaakt, omdat ze zo niet zomaar andermans werk voorlezen zonder dat die partij er enige profijt van heeft. Maar jammer is het. Door de wisselwerking van kop- en artikelstem houdt de app je je bij de les, het voordragen klinkt enkele woorden daargelaten vrij natuurlijk en NewsPlayer draait op de achtergrond en gaat automatisch naar het volgende artikel. Op papier is het perfect. Zonder volledig nieuws heb je er echter niet zoveel aan.

Downloaden: NewsPlayer (€0,89, iPhone, iOS 5.0+)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 7 februari 2013, 9:17
Categorie Nieuws
Onderwerpen slechtziend, voorlezen

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.