Mac OS X Lion gaat ‘wiebeliconen’ van iOS overnemen

In de nieuwste developerversie van Mac OS X Lion worden wiebeliconen gebruikt om apps te verwijderen. Het werkt alleen bij apps die via de Mac App Store zijn gekocht.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

mac lion uninstallerAls je op de iPhone een app wilt verwijderen of verplaatsen, moet je er met je vinger op drukken. De iconen gaan dan wiebelen en er verschijnt een kruisje op het icoon om de app definitief te verwijderen. Apple wil iets soortgelijks in Mac OS X Lion invoeren. Het is opnieuw een aanwijzing dat Apple steeds meer inspiratie haalt uit de eenvoud van iOS. En daarbij geldt: hoe meer mensen vertrouwd raken met iOS, hoe makkelijker het wordt om over te stappen van een PC naar een Mac.

Nadat de laatste Lion Developer Preview beschikbaar is gesteld, komen er steeds meer details boven water. De nieuwste ontdekking is deze uninstaller, die van iOS is afgeleid. De uninstaller van Lion werkt via Launchpad, de applicatielauncher voor Mac OS X. Als de Launchpad in beeld is kun je met de muis klikken op een icoon en deze een paar seconden ingedrukt houden. De iconen gaan dan wiebelen en er verschijnt een kruisje. Klik je daarop, dan verschijnt er een dialoogvenster met de tekst: “Are you sure you want to delete the application?” Je kunt daarna de app verplaatsen naar de prullenbak. Het werkt overigens alleen met apps die via de Mac App Store zijn gekocht.

De nieuwe functie lost een veelgehoord probleem op. Gebruikers die Windows gewend zijn, weten niet hoe ze een Mac-applicatie moeten verwijderen. Een uninstall-optie is meestal niet in het menu te vinden en een losse uninstaller kunnen ze ook niet vinden in de applicatiemap. Veel mensen weten niet dat je de app gewoon naar de prullenbak kunt slepen, waarbij alle bijbehorende bestanden ook meteen worden weggehaald. Hierbij is nu nog wel de beperking dat alleen het programmabestand wordt verwijderd, maar niet eventuele restbestanden (zoals extensies, cachebestanden, additionele plugins, enzovoorts). Voor het compleet verwijderen van een Mac OS X-app kun je daarom tools als bijvoorbeeld AppZapper, AppCleaner, AppTrap of AppDelete gebruiken.

Overigens gaan er ook geruchten dat Apple de functie ‘Find My Mac‘ wil introduceren en dat lijkt wel erg op de al bestaande functie ‘Find My iPhone’.

Via: AppleiGuide.co.uk

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 2 mei 2011, 18:10
Categorie Desktop
Onderwerpen mac os x, millionaire

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.