Ziektes opsporen met iPhone dankzij vinding van UHasselt

Doctoraatsstudent Jeroen Broeders maakte een apparaat om biosensoren via de iPhone uit te lezen. Daarmee kunnen ziekten en allergieën worden opgespoord.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

uhasselt-jeroen-broedersJeroen Broeders is de eerste doctor in de Industriële Wetenschappen aan de UHasselt. Hij behaalde zijn doctoraat met een apparaatje om ziektes op te sporen en maakte daarbij gebruik van een iPhone. De doctoraatsstudent ontwikkelde samen met het Instituut voor Materiaal Onderzoek (IMO-IMOMEC) een vernuftige en goedkope manier om biosensoren via een iPhone uit te lezen en kan op die manier ziektes, allergieën en bedorven voedsel opsporen. De potentiële toepassingen van iBioZ zijn enorm breed.

Het prototype bestaat uit een apparaatje ter grootte van een USB-stick, dat aangesloten wordt op de hoofdtelefoonuitgang van een smartphone. De gebruiker dient enkel een kleine druppel vloeistof op een teststrip te plaatsen waarna op eenvoudige wijze de aanwezigheid van bepaalde stoffen op de smartphone uitgelezen wordt. Zo wordt het mogelijk om ziektes op eenvoudige wijze in een vroeg stadium op te sporen.

Broeders verdedigde zijn doctoraat met succes op 10 oktober en werd daarmee de eerste doctor in de Industriële Ingenieurswetenschappen aan UHasselt. Biosensoren zijn sensoren die allerhande gegevens kunnen uitlezen, waardoor het mogelijk is om ziektes in een vroeg stadium op te sporen. Dat gebeurt meestal met duren laboratoriumapparatuur, maar het kan ook anders, zoals Broeders laat zien. Je sluit het apparaatje aan op de hoofdtelefoonaansluiting van de iPhone (zie foto hieronder), plaatst een druppel vloeistof op de teststrip en de smartphone leest de gegevens uit. Het systeem werd al toegepast op het opsporen van allergische reacties en bedorven voedsel door te testen op histamine. Niet alleen de medische wereld heeft er iets aan, maar ook de voedingsindustrie. Je zou er zelfs consumententoepassingen van kunnen maken, waarbij iemand zichzelf kan testen op bepaalde allergieën. Broeders heeft zijn vinding samen met IMO-IMOMEC gepubliceerd in vaktijdschriften en gepresenteerd op internationale conferenties. De prototypes kunnen in samenwerking met industriepartners worden uitgewerkt tot commerciële producten.

iBioZ

Tipgever: Benjamien

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 14 oktober 2013, 9:13
Categorie Achtergrond
Onderwerpen sensor, ziekte

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.