Waarom Uitzending Gemist niet op de iPhone werkt

Er is een mobiele versie van Uitzending Gemist, zowel een mobiele applicatie als een mobiele website, beide niet geschikt voor de iPhone. De enige partij die daar iets aan kan doen is Apple.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

uitzending gemistGisteren werd een mobiele applicatie en een mobiele website van Uitzending Gemist Mobiel gelanceerd in een versie voor Windows- en Symbian-telefoons, maar niet voor de iPhone. Of er in de toekomst nog een iPhone-variant komt blijkt echter grotendeels afhankelijk van Apple. Technisch gezien werkt het al, volgens Michael Plein van Triple IT, die de software heeft gemaakt. “We hebben een demo gemaakt en die werkt goed. De iPhone ondersteunt van huis uit geen streaming video, dus moet de video via progressive download worden binnengehaald.” En dat is nou precies het probleem.

Bij veel programma’s is het wel toegestaan om de content te streamen, maar staan de makers niet toe dat de video’s lokaal worden opgeslagen. Als de iPhone streaming video ondersteunt – NPO-directeur William Valkenburg verwacht dat al “binnen een paar maanden” – dan zal er ook een iPhone-applicatie beschikbaar komen.

De mobiele versie van Uitzending Gemist heeft overigens nog een ander minpunt: in de applicatie en op de mobiele website (m.uitzendinggemist.nl) verdwijnen de tv-programma’s al na twee dagen uit de database. Verder hebben Symbian-gebruikers het probleem dat de videostreams in 3gp-formaat een maximaal formaat van 176 x 144 pixels mogen hebben, waardoor het alsnog tv-kijken op microformaat wordt. Op Windows Mobile-toestellen is de resolutie maximaal 320 x 568 bij een uitzending in breedbeeldformaat. De kwaliteit van de videos is wel erg goed, dankzij de forse bitrate van 200 kbps waarmee de filmpjes worden aangeboden.

De enige andere manier waarop er toch op korte termijn een iPhone-applicatie beschikbaar kan komen is dat de rechthebbenden hun eisen rond lokaal opslaan gaan aanpassen. Maar de belangen zijn zo groot, dat ze dat niet zo snel zullen doen om een stel iPhone-gebruikers tegemoet te komen.

Meer info: Uitzending Gemist
Via: Tweakers

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 30 oktober 2009, 0:34
Categorie Apps
Onderwerp televisie

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.