Vodafone gaat iPhone verkopen: eerst iPhone 3GS, daarna iPhone 4

Vodafone gaat de iPhone in Nederland verkopen. Aanvankelijk verkopen ze de 16GB iPhone 3GS, daarna volgt de iPhone 4.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

vodafone iphoneVodafone start binnenkort met de verkoop van de iPhone, maar de aanbieding die ze gaan doen is wellicht wat anders dan veel mensen hadden verwacht.
Sinds een paar weken neemt het aantal geruchten over Vodafone en de iPhone weer toe. Dagelijks krijgen we tips binnen van mensen die via de klantenservice of winkelmedewerkers hebben gehoord dat Vodafone toch echt de iPhone gaat verkopen.


We kregen interne mailtjes doorgestuurd met teksten als: “Hij komt!” en Vodafone Italy, Spain and Australia will be selling the iPhone 4 in the coming weeks. All other markets will be selling the iPhone 4 in the coming months”. In Spanje ging de vlag uit, want in dat land is Telefonica nog de exclusieve iPhone-aanbieder. Maar voor Nederland waren er onvoldoende aanknopingspunten om daaruit af te leiden of het gaat om landen waar Vodafone de iPhone al verkocht, of om álle landen waarin Vodafone actief is (en dus ook Nederland). Inmiddels hebben we zoveel bruikbare tips verzameld dat alle puzzelstukken in elkaar vallen.

Vodafone gaat op korte termijn de 16GB iPhone 3GS intensief promoten via een slimme constructie. Ze hebben een partij van drieduizend stuks beschikbaar voor klanten die graag een iPhone met Vodafone-abonnement willen hebben. Om conflicten met Apple te voorkomen zullen de iPhones via een ‘achterdeurtje’ worden verkocht, namelijk via iVoordeel.nl. iVoordeel.nl is op het oog een onafhankelijke aanbieder, maar verkoopt alleen Vodafone-abonnementen. De situatie is dus anders dan bij Phoneshop, waar je de iPhone met abonnementen van alle mobiele providers kunt aanschaffen. Op de eigen website maakt Vodafone al reclame voor iVoordeel en ook raden ze telefonisch deze webwinkel aan.

Per 15 november 2010 is iVoordeel/XLVoordeel geen exclusieve Vodafone-aanbieder meer. iPhones zullen nu officieel via Vodafone zelf worden aangeboden.

iphone-ivoordeeliVoordeel biedt de iPhone 3GS aan met de slogan: “slechts €17,25 per maand” maar het aanbod is nog niet echt concurrerend. De genoemde abonnementsprijs geldt namelijk alleen de eerste zes maanden; de overige 18 maanden betaal je de normale abonnementsprijs van €34,50 per maand. Bovendien moet je voor de iPhone 3GS nog €99 bijbetalen. Met de komst van de iPhone 4 lijkt het logisch dat deze prijs omlaag gaat, als Vodafone daadwerkelijk iets wil verkopen.

Vodafone gaat de iPhone actief promoten via deze webshop, telefonische verkoop (telesales) en de eigen winkels. De constructie is vergelijkbaar met Duitsland, waar op de Vodafone-winkels al reclameposters voor de iPhone 3GS op het raam hebben aangebracht. Wie daar binnenloopt en een iPhone aanschaft, zal merken dat de uiteindelijke afhandeling via partnerbedrijven verloopt.

Vodafone iphoneIn Duitsland gaat al weken het gerucht dat Vodafone vanaf september de iPhone 4 officieel gaat leveren. Die informatie is ook al gecommuniceerd met Vodafone-partners (zie mailing), waarbij ze worden aangemoedigd om de hiernaast afgebeelde poster op te hangen. Ook in Nederland gaan dergelijke geruchten, maar één van onze bronnen binnen Vodafone verwacht de iPhone 4 pas in oktober. Eind derde kwartaal of begin vierde kwartaal zal Vodafone een officiële partner van Apple zijn, zowel in Nederland als in Duitsland. Bij Vodafone is die informatie intern al bij meerdere medewerkers bekend. Eerder hoorden we dat Apple de eis zou hebben gesteld dat een minimale afname van 200.000 iPhones per jaar wordt verlangd en dat dit de reden is waarom KPN van de iPhone-verkoop af zag.

We hebben de PR-afdeling van Vodafone begin van de middag om een reactie gevraagd. Woordvoerster Nicole Tuts geeft aan, dat ze het gerucht – na navraag bij de verantwoordelijke personen – niet kan bevestigen.

Informatie

Laatst bijgewerkt
21 november 2010 om 23:48
Onderwerp
Categorie
Providers

Reacties: 133 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.