Steve Jobs in de NeXT periode

Steve Jobs kondigt NeXT-computer aan in zoek gewaande video

Een lang zoek gewaande video van Steve Jobs is teruggevonden door makers van de Aaron Sorkin-film. Het laat zien hoe Jobs de legendarische NeXT-computer aankondigt.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Als we kijken naar de successen van Steve Jobs, dan denk je al snel aan de Macintosh, de iMac G3 en de iPhone. Maar er was nog een ander product dat enorme invloed had op de manier waarop we tegenwoordig op computers werken.

Steve Jobs in de NeXT periode

Video teruggevonden dankzij Steve Jobs-film

De aankondiging van de NeXT-computer vond plaats in 1988, drie jaar nadat Jobs bij Apple was vertrokken. Een video van de aankondiging werd lang zoek gewaand, maar is boven water gehaald door medewerkers die research deden naar de Steve Jobs-film van Aaron Sorkin. Zij kwamen twee VHS-videobanden op het spoor, waarop het gala van NeXT in de Davies Symphony Hall in San Francisco te zien is. Daar werd ook de NeXT-computer door Steve Jobs onthuld.

Commercieel was de NeXT-computer geen groot succes. De eerste modellen kwamen pas een jaar later, in 1989 op de markt. De prijs van $6.500 weerhield veel bedrijven én consumenten ervan om er eentje te kopen. Wilde je een externe harde schijf erbij, dan kostte dat nog eens $2.000 extra. Er werden slechts 50.000 stuks verkocht.

NeXT had enorme invloed

Toch heeft de NeXT-computer wel degelijk invloed gehad. Het innovatieve objectgeoriënteerde besturingssysteem NeXTSTEP was enorm invloedrijk. Dat gold ook voor de ontwikkelomgeving die NeXT erbij leverde. Je kunt wel zeggen dat Jobs daarmee de basis heeft gelegd voor de doorstart van Apple, vele jaren later. NeXT vormde op veel punten ook de basis van Mac OS X.

Sterker nog, we hebben misschien wel het wereldwijde web aan NeXT te danken. Sir Tim Berners-Lee gebruikte een NeXT Cube om zijn voorstel voor het World Wide Web te schrijven. Die computer werd bij de 25e verjaardag van het web tentoongesteld in het Science Museum in Londen. Ook Doom II en Quake ontstonden op een NeXT-computer. Eigenlijk was NeXT gewoon zijn tijd ver vooruit (en veel te duur).

Je hebt 2,5 uur nodig om de complete video in VHS-kwaliteit te bekijken (helaas geen HD). Na 2:10 uur wordt het beeld iets beter, dus je kunt ook naar de laatste twintig minuten kijken. Met ‘Winchester’ bedoelt Jobs de opslagschijven die in 1973 werden geïntroduceerd door IBM. Deze hadden 30MB vaste opslag en 30MB verwijderbare opslag. Zie ook de geschiedenis van harddisks op Wikipedia.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 14 februari 2016, 10:38
Categorieën Achtergrond, Apps
Onderwerp steve jobs

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.