Politiediensten kunnen iPhone-pincode gemakkelijk omzeilen met gespecialiseerde software

Politie, defensie en andere rechtsinstanties kunnen de pincode op de iPhone gemakkelijk omzeilen. Dat blijkt uit een video over XRY, software waarmee politie en leger snel toegang krijgen tot een toestel.

iphone handboeienDe pincode instellen op je iPhone is een eerste blokkade tegen nieuwsgierige blikken, als je je iPhone ergens hebt laten slingeren. Maar helemaal veilig is de methode niet, zo bleek al meermaals in de geschiedenis van de iPhone. Forbes heeft nu een video gepubliceerd van Micro Systemation, een Zweeds bedrijf dat oplossingen verkoopt om makkelijk toegang te krijgen tot telefoons van verdachten. Ze verkopen hun oplossing met de naam XRY aan rechtshandhavende instanties en defensie-instellingen.

De oplossing lijkt op een jailbreak-hack, al wil het bedrijf niet zeggen welke kwetsbaarheid ze precies gebruiken om toegang te krijgen tot de iPhone. Het gaat daarbij niet om achterdeurtjes, maar om beveiligingslekken in de software van een telefoon, net zoals jailbreakontwikkelaars doen. Het bedrijf heeft 75 medewerkers in dienst die fulltime bezig zijn met onderzoek. Ze richten zich daarbij overigens niet alleen op iPhones. Elke week komt er wel een nieuwe telefoon uit, met een ander besturingssysteem. Daardoor is er een kat-en-muisspel ontstaan tussen de fabrikanten en het bedrijf. Een pincode instellen helpt als je je iPhone in een taxi laat liggen en voorkomt dat de taxichauffeur door je privégegevens gaat bladeren (de kans daarop is erg groot, bleek laatst uit onderzoek). Maar word je ingerekend door de politie en wordt daarbij je iPhone in beslag genomen, dan is eventueel bewijsmateriaal daarop snel te achterhalen.

XRY wordt in meer dan 60 landen gebruikt voor iPhone- en Android-toestellen, waaronder 98 procent van de Britse politiedistricten en de FBI. De Amerikaanse defensie is de grootste klant.

https://www.youtube.com/watch?v=u1Gb5stnc54&feature=player_embedded

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 28 maart 2012, 9:13
Categorie Achtergrond
Onderwerpen beveiliging, leger, pincode, politie

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.