iculture-populaire-apps
Populaire Apps

Patent: zonder programmeerkennis iPhone-apps maken

Een nieuw onthuld patent van Apple beschrijft hoe je iPhone-apps kunt maken in een programma, zonder enige programmeerkennis. Je kiest uit verschillende templates die je aan elkaar koppelt.
Bastiaan Vroegop - · Laatst bijgewerkt:

Patent app makerEen patent van Apple beschijft hoe iedereen een iPhone-app zou kunnen maken zonder programmeerkennis. Een speciaal programma zou het ontwikkelen van een app mogelijk maken door simpele keuzes in bepaalde menu’s te maken. Het programma doet erg denken aan iBooks Author, dat eerder dit jaar nog voor OS X verscheen. Hiermee kun je zonder ontwikkelkennis een interactief e-book maken voor de iPad.

Appleinsider ontdekte het patent. Hierin wordt beschreven hoe je voor meerdere app-pagina’s een template kunt uitkiezen. Hierdoor wordt er automatisch een voorbedacht ontwerp voorgeschoteld, die jij kunt aanpassen naar je eigen wensen. Voor ervaren ontwikkelaars zal dit waarschijnlijk weinig soelaas bieden, gezien je weinig invloed hebt op het ontwerp van een app. Het lijkt echter een goede tussenoplossing voor iedereen die een simpele app in elkaar wil zetten.

Apple noemt het creëren van apps niet direct in het patent, maar beschrijft wel uitgebreid hoe je met zo’n programma iets kunt maken voor bijvoorbeeld een mobiel apparaat. In de bijgevoegde voorbeelden zie je templates die zich erg goed lenen voor iPhone-apps.

De screenshots die Apple in het patent aandraagt lijken erg op iAd Producer. De patentomschrijving heeft het echter niet alleen over het maken van reclames voor iOS, maar over het produceren van verschillende content, zoals apps. Hierdoor zou het patent ook op iAd Producer kunnen slaan, maar mogelijk heeft Apple de beelden van dit programma gewoon als voorbeeld gebruikt.

Naast iBooks Author brengt Apple al langer programma’s uit om makkelijk iets in elkaar te zetten/ In de jaren ’90 verscheen nog de Apple Media Tool, waarmee je een presentatie met gebruikersinterface voor op een cd kon maken, zonder enige programmeerkennis.

Apple heeft zijn app-ontwikkelprogramma nog niet bekendgemaakt. Het besproken patent werd eind 2011 ingediend bij het Amerikaanse patentbureau, maar is pas onlangs onthuld. Het moet ook nog blijken of Apple na de patentaanvraag echt een programma gaat ontwikkelen en uitbrengen. De kans bestaat ook dat het patent alleen gebruikt zal worden om iAd Producer in te dekken.

Tipgever: @cardservices

Deze lijsten zijn gebaseerd op afgelopen week. Een aantal van de toen gratis apps heeft inmiddels weer een prijskaartje.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 12 april 2012, 21:40
Categorie Apps
Onderwerpen patenten, populaire apps

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.