Operator wil dat app-ontwikkelaars meebetalen aan dataverkeer

De Amerikaanse operator AT&T wil dat appontwikkelaars gaan meebetalen aan dataverkeer. Hoe meer data een app verbruikt, hoe meer de app-maker moet betalen. De rekening is daardoor niet meer voor klant.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

app-downloadsJohn Donovan, topman bij de grote Amerikaanse provider AT&T, heeft een opmerkelijk proefballonnetje opgelaten. zijn bedrijf is aan het onderzoeken hoe ze app-makers kunnen laten meebetalen aan dataverkeer. Niet de eindgebruikers maar de makers van de app zouden daardoor verantwoordelijk worden gesteld om de explosieve groei van datagebruik te beperken. De redenering is dat klanten er niets aan kunnen doen, als een app veel data verbruikt. Maar tegelijk zou dit het einde betekenen van apps als Uitzending Gemist en Vimeo, die vanwege de functionaliteit die ze aanbieden (videokijken) onvermijdelijk veel data verstoken.

De AT&T-topman deed zijn uitspraken op Mobile World Congress in Barcelona. John Donovan, senior executive vice president voor de technologie- en netwerkoperaties van AT&T, vertelde aan de Wall Street Journal dat het systeem dat ze willen ontwikkelen vergelijkbaar is met 0800-nummers. Als je zo’n nummer belt moet de aanbieder van de dienst de kosten betalen. Bedrijven die diensten aanbieden waarmee veel dataverkeer is gemoeid, moeten daarbij meer betalen. Het systeem wordt vanaf volgend jaar ingevoerd in de VS. De klant krijgt door dit nieuwe systeem niet meer de rekening gepresenteerd, waardoor het slechte imago van de operators weer wat kan worden opgevijzeld.

Eerder kwam er vanuit het Nederlandse KPN de suggestie dat toestelmakers zoals Apple moeten meebetalen aan de groei van het dataverkeer. De toestelmakers hebben er immers voor gezorgd dat apps zo populair zijn geworden en ze betalen niet mee aan de kosten die de operators moeten maken om het netwerk op peil te houden, zo redeneerde KPN.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 16 april 2012, 14:21
Categorie Providers
Onderwerp dataverkeer

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.