Gerucht: iPhone nano heeft geen fysieke opslag, afhankelijk van streaming content

Volgens Cult of Mac heeft de iPhone nano mogelijk helemaal geen opslag meer voor audio, video enzovoorts, maar zal het iOS-besturingssysteem grotendeels op cloud-based opslag zijn gebaseerd.

iPhone nano (mockup)Cult of Mac heeft nog wat nieuwe details over de iPhone nano waar Apple volgens zakenkrant Wall Street Journal aan werkt. WSJ berichtte afgelopen weekend dat Apple aan een iPhone werkt die de helft kleiner en ook de helft goedkoper is dan de iPhone 4. Het nieuwe toestel zou de iPhone 4 echter niet gaan vervangen, zo wist de krant te melden. In plaats daarvan werkt men ook aan een update voor de reguliere iPhone. Daarnaast zou Apple bezig zijn met een gratis versie van MobileMe, die onder meer iTunes-streaming mogelijk moet gaan maken.

Volgens Cult of Mac gaat de iPhone nano naast de grootte en prijs op nog een belangrijk punt verschillen van de huidige iPhone: opslag. Het toestel zou namelijk helemaal geen opslagcapaciteit meer hebben, zo onthulde een bron die volgens de website een bewezen “track record” heeft wat dergelijke inside informatie betreft. Om een kleiner toestel mogelijk te maken heeft Apple wel moeten bezuinigen op de opslagcapaciteit, zo stelt deze bron. Bovendien is flashgeheugen verreweg het duurste onderdeel in een iPhone, zo blijkt uit schattingen van iSuppli.

De kleinere iPhone heeft dus geen flashgeheugen voor het permanent opslaan van content zoals foto’s, video’s en muziek, maar zou wel voldoende werkgeheugen hebben voor het tijdelijk opslaan van content. Volgens de bron haalt het toestel dan ook alle content van MobileMe, die dit naar de iPhone of iPad zal streamen. De dienst zou gebaseerd zijn op de streaming-technologie van Lala.com, het bedrijf dat Apple vorig jaar inlijfde. “Het is grotendeels een cloud-based iOS”, aldus de bron.

Toch lijkt Apple nog wel een aantal hordes te moeten nemen om dit mogelijk te maken. Zo is het de vraag waar het iOS-besturingssysteem, dat nu al gauw 400-500 MB groot is, opgeslagen moet worden als het toestel niet over flashgeheugen van 8, 16 of 32 GB beschikt. Ook is onduidelijk wat dit betekent voor het App Store-ecosysteem. MacRumors vermoedt dat Apple applicaties van derden niet mogelijk kan maken op een toestel waarop in feite niets opgeslagen kan worden.

Jim Dalrymple van The Loop heeft ook nog wel wat op- en aanmerkingen op de nieuwe MobileMe-dienst waaraan Apple zou werken. Hij heeft zijn twijfels bij de suggestie dat Apple elke gebruiker een x aantal gigabytes aan data zou geven voor het opslaan van allerlei content. In plaats daarvan vermoedt hij een systeem waarbij de content op Macs of Windows-computers is opgeslagen en via MobileMe beschikbaar is voor je iPhone en iPad. Ook denkt hij dat de nieuwe dienst het delen en synchroniseren van documenten mogelijk gaat maken. Dalrymple lijkt er echter niet van overtuigd te zijn dat het een gratis dienst wordt, zoals de Wall Street Journal afgelopen weekend berichtte. Volgens hem zou Apple voor bepaalde functionaliteit nog altijd een vergoeding kunnen vragen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

54 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.