Eén op de vijf Nederlanders gaat mobiel online

Jongere, hoogopgeleide mannen zijn vaker mobiel online te vinden dan hun oudere, lager opgeleide soortgenoten. Vrouwen laten het helemaal afweten, vooral wat internetten op de mobiele telefoon betreft.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

Firefox mobileIn nog geen jaar tijd is de iPhone uitgegroeid tot het meestgebruikte platform om mobiel te internetten. In Nederland zullen de internettende iPhone-gebruikers nog in de minderheid zijn, maar de rest van de bevolking lijkt ook getroffen tot het mobiele virus: in 2007 gingen ruim 2 miljoen mensen online met een mobiele telefoon of laptop. Dat is bijna 20 van alle internetters. Mobiel internet blijkt vooral populair bij mannen en hoogopgeleide jongeren, zo ontdekte het CBS.

Toch is de mobiele telefoon nog in de minderheid: 13% van de internetters gebruikte daarvoor een laptop met draadloos modem en 8 procent een mobiele telefoon. Een kleiner aantal van slechts drie procent pakte een PDA. Het verschil tussen mannen en vrouwen is opmerkelijk: bij mannen ligt het percentage mobiele internetters op 24%, bij vrouwen op slechts 14%. Je zou denken dat mannen misschien vaker via hun werk een laptop krijgen en die ook onderweg gebruiken, maar dat blijkt niet uit de cijfers: de mannen gebruikten namelijk opmerkelijk vaker hun mobiele telefoon. Bij de mannen gebruikte 12% een mobiele telefoon om online te gaan, bij de vrouwen 4%.

Ook is er een enorme kloof tussen jongeren (tot 45 jaar) en ouderen (45+); daarnaast blijkt opleiding bepalend voor de mate waarin mensen online gaan. Onder hoogopgeleide jongeren ging 30% mobiel online, bij laagopgeleide ouderen lag het aandeel op 7%. Volgens het CBS laat het gebruik van mobiel internet hetzelfde patroon zien als de verspreiding van internet aan het einde van de vorige eeuw. Ook toen liepen de jongere hoogopgeleide mannen voorop. En datzelfde zien we bij de huidige iPhone-gebruikers: dat is ook niet bepaald een dwarsdoorsnede van de samenleving.

Hoe zit het met jou? Ben jij door de iPhone vaker mobiel online?

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 18 november 2010, 22:43
Categorie iOS
Onderwerpen Internet, jongeren, mannen, mobiel bankieren

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.