MacBook 12 inch met toetsenbord

Apple ziet een MacBook zonder toetsenbord wel zitten – nu de gebruikers nog

Apple beschrijft in een patent hoe je het fysieke toetsenbord kunt vervangen door een aanraakgevoelig vlak, zodat je kunt vegen om te typen.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

Apple heeft een patent ingediend voor een MacBook zonder fysieke toetsen. Op hedendaagse MacBooks is de trackpad al behoorlijk groot, maar het nieuwe patent beschrijft hoe het hele toetsenbord kan worden vervangen door één groot aanraakgevoelig vlak. Het patent heeft de naam ‘Zero Travel’ gekregen en legt uit hoe het bestaande fysieke toetsenbord kan worden vervangen door plat vlak met haptische feedback, zodat je weet dat je iets hebt aangeraakt.

MacBook 12 inch met toetsenbord

MacBook zonder fysiek toetsenbord

De naam zou iets te maken kunnen hebben met ‘Key Travel’ op een normaal toetsenbord. Dit is de afstand die je vingers moeten verplaatsen om een bepaalde toets in te drukken. In de nieuwste MacBooks heeft Apple het standaard mechanisme al vervangen door een vlindermechanisme, waardoor je de toetsen minder diep hoeft in te drukken. Zo’n mechanisme is belangrijk voor Apple, want het betekent dat ze de MacBooks nog dunner kunnen maken. Een volgende stap is ervoor zorgen dat je helemaal niets meer hoeft in te drukken.

Omdat veel mensen dit vervelend zullen vinden, moet haptische feedback ervoor zorgen dat je toch hetzelfde gevoel houdt bij het aantikken van een toets. Het patent werd oorspronkelijk ingediend in september 2015 en is nu gepubliceerd.

Apple stelt zich ook voor dat een 10-knops numeriek toetsenbord bij het trackpad handig kan zijn. Zo’n rij toesen kan ook worden gebruikt voor andere functies, eventueel zelfs van externe ontwikkelaars.

MacBook zonder toetsenbord

Je zou zelfs SwiftKey-achtige toetsenborden op MacBooks kunnen krijgen, waarbij je vingers over het scherm glijden om een woord te vormen. Ook zou je de indeling van een toetsenbord kunnen wijzigen, zonder dat je de labeltjes op de knoppen fysiek hoeft te verplaatsen.

Het kan nog wel even duren tot we dit idee daadwerkelijk in MacBooks gaan zien. Waarschijnlijk volgen ze bij Apple met interesse de reacties op dit patent, om te kijken of gebruikers na alle touchscreens op tablets en smartphones er klaar voor zijn om het ook op MacBooks te gebruiken.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 10 april 2016, 17:20
Categorie Mac & macOS
Onderwerpen keyboard, macbook, toetsenbord

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.