Apple reageert op browservergelijking iPhone en Nexus S

Apple heeft gereageerd op een onderzoek van Blaze, waarin ze melden dat de Nexus S met Android 52% sneller is dan een iPhone met iOS 4.3.

Volgens Blaze Software is de Nexus S met Android 2.3 maar liefst 52% sneller dan een iPhone met iOS 4.3. Gisteren kwamen de resultaten van dit onderzoek uitgebreid in de kranten. Het verschil in wachttijd is ruim een seconde. Er kwam echter snel kritiek op het onderzoek: Blaze bleek gebruik te hebben gemaakt van de oude Javascript-engine, waardoor de resultaten voor de iPhone ongunstig uitvielen. Inmiddels heeft ook Apple gereageerd: zij vinden dat de test niet goed is uitgevoerd. Blaze vroeg 45.000 webpagina’s op met een iPhone en Nexus S, maar deed dit via UIWebViews en niet op de gebruikelijke manier via de Safari-browser.

In iOS 4.3 kun je webpagina’s op twee manieren opvragen: via de Safari-browser en via UIWebView (een browservenster dat ontwikkelaars binnen hun applicatie kunnen gebruiken). Bij het internetten via de Safari-browser profiteer je van de snellere Nitro Javascript-engine. Bij WebView werkt dit nog niet, zoals eerder al bleek bij de tegenvallende prestaties van webclips. Wanneer je een snelkoppeling naar een website op je homescreen maakt, wordt de site ook via WebView weergegeven; vandaar de slechtere prestaties. UIWebView is een open source-technologie van WebKit. De Nexus S en andere toestellen met Android 2.3 hebben een soortgelijke embedded browser die kortweg WebView heet en ook gebaseerd is op WebKit.

Apple-woordvoerster Trudy Muller beweert nu dat Blaze de test verkeerd heeft uitgevoerd omdat ze alleen de WebViews hebben getest. iOS zou veel beter uit de test komen. Blaze CTO Guy Podjarny reageerde vervolgens, dat ze er vanuit gingen dat Apple dezelfde updates in gewone en de embedded browser doorvoert. Als Apple de optimalisaties ook in de embedded browser aanbiedt, is Blaze bereid om de test nogmaals te herhalen. Een paar uur later publiceerden ze een bericht op hun blog, waarin Blaze aangeeft dat de resultaten niet veel zullen verschillen, ook als Apple de optimalisaties doorvoert.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 18 maart 2011, 14:24
Categorie iOS
Onderwerpen javascript, nexus, nitro, webbrowser

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.