Analist voorspelt lagere kosten voor volgende generatie iPhone

Analist Katy Huberty van Morgan Stanley heeft voorspeld dat de volgende generatie iPhone een lagere prijs krijgt. Ook denkt ze dat Apple 6 miljoen iPads gaat verkopen.

next gen iphoneMorgan Stanley-analist Katy Huberty heeft voorspeld dat de volgende generatie iPhone een bescheidener prijskaartje krijgt. Huberty bracht vandaag een rapportage aan klanten uit, waarin ze twee zaken voorspelt. Eén daarvan is een nieuwe iPhone in juni, die een lagere total cost of ownership (TCO) en nieuwe functionaliteit heeft. Mogelijk gaat het daarbij om technologie waar vingerbewegingen aan te pas komen. Gisteren schreven we over zo’n mogelijke vinding, waarbij je je vinger voor de iPhone-camera beweegt om bijvoorbeeld voicemail te beluisteren. De andere voorspelling van Huberty is dat Apple 6 miljoen stuks van de iPad gaat verkopen in kalenderjaar 2010. Dat is heel wat meer dan andere analisten op Wall Street, die tussen de 3 en 4 miljoen verwachten.

Dat aantal van 6 miljoen is trouwens gemakkelijk haalbaar, want als 16% van de huidige iPhone-bezitters een iPad gaat kopen (zoals uit een onderzoek van AdMob bleek), kom je uit op 12 miljoen iPads voor het einde van het jaar.

Uit Huberty’s rapport blijkt niet of de lagere kosten van de iPhone te maken hebben met het toestel zelf of met de abonnementen die je ervoor moet afsluiten.

Wat de koers van Apple’s aandelen betreft heeft Huberty drie scenario’s uitgewerkt. Daarbij bereikt Apple’s aandeel een koers tussen de $325 en $435 in het fiscale jaar 2012. Volgens minder optimistische scenario’s komt de koers op $180 tot $250 uit:

huberty aapl

Uit een andere grafiek van Morgan Stanley blijkt dat de prijs van de iPhone het grootste obstakel is om het toestel te kopen. Toestelkosten en abonnementskosten zijn een groter probleem dan de abonnementsduur, de batterij of de camera. Ook blijkt provider AT&T lang niet zo’n belangrijke factor te spelen als wel vaker wordt gesuggereerd: slechts 27% van de niet-kopers laat zich daardoor afschrikken, terwijl de toestelprijs voor 85% een probleem is:

morgan stanley

De foto bij dit artikel toont een recent concept voor de iPhone 4G, gemaakt door ADR Studio Design:

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 26 februari 2010, 18:17
Categorieën Geruchten, iDevices

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.